Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Factors Affecting Equilibria MCQs and answer with FREE PDF. These Factors Affecting Equilibria MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Factors Affecting Equilibria MCQs

1. Consider the chemical equation TiCl4 + 2 H2? TiO2 + 4 HCl if the pressure is increased what will happen to the equilibrium?

a) it moves backward direction

b) moves forward direction

c) remains constant

d) cannot say

Answer: it moves backward direction

2. If a reaction produces heat during the process then it is ____________

a) exothermic

b) endothermic

c) both exothermic and endothermic

d) neither exothermic nor endothermic

Answer: exothermic

3. The formation of products is favoured by ____________ temperature in an endothermic reaction.

a) high

b) low

c) moderate

d) 0

Answer: high

4. At constant pressure, if the inert gases added then the equilibrium will shift in the direction of

a) decrease in the number of moles

b) increase in the number of moles

c) does not depend on the number of moles

d) does not change

Answer: increase in the number of moles

5. Which side does the catalyst shift the equilibrium position?

a) left side

b) right side

c) may be left or right side

d) does change the position

Answer: does change the position

6. The equilibrium position does not change when there is an addition of inert gas at constant volume.

a) true

b) false

Answer: true

7. What will happen to the position of equilibrium if the concentration of one of the products is increased?

a) shifts left

b) shift right

c) does not change

d) main shift left or right

Answer: shifts left

8. Which of the following factors do you think will not affect the state of the equilibrium?

a) concentration

b) pressure

c) temperature

d) color

Answer: color

9. What will happen if at equilibrium the concentration of one of the reactants is increased?

a) equilibrium will shift in the forward direction

b) equilibrium population will not change

c) equilibrium will shift in the backward direction

d) equilibrium will move to and fro

Answer: equilibrium will shift in the forward direction

10. In the reaction, H2(g) + Br2(g) ? 2HBr(g), what will happen if there is a change in pressure?

a) equilibrium moves left

b) equilibrium moves right

c) there is no change in equilibrium

d) we cannot say

Answer: there is no change in equilibrium

Factors Affecting Equilibria MCQs

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF