Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Homogeneous Equilibria MCQs and answer with FREE PDF. These Homogeneous Equilibria MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Homogeneous Equilibriam MCQs

1. Write pressure in terms of concentration and temperature.

a) P = CRT

b) P = nrt

c) p = CT

d) C = PT

Answer: P = CRT

2. At constant temperature, the pressure is directly proportional to the concentration of the gas.

a) true

b) false

Answer: true

3. For the following equation, 2HBr(g)  H2(g) + Br2(g); are both KP and KC are equal?

a) yes

b) cannot say

c) no

d) depends on the temperature

Answer: yes

4. What is the relation between KP and KC?

a) KC = KP

b) KC = KP(RT)

c) KC = KP(RT)Δng

d) KP = KC(RT)Δng

Answer: KC = KP(RT)Δng

5. If KC of a reaction N2(g) + O2(g)  2NO(g) is 2 x 10-3, then what is the KP?

a) 4 x 10-3

b) 1 x 10-3

c) 3 x 10-3

d) 2 x 10-3

Answer: 2 x 10-3

6. CO2(g) + C(s)  2CO(g) is an example of _____________

a) homogeneous equilibrium

b) heterogeneous equilibrium

c) neither homogeneous nor heterogeneous

d) both homogeneous and heterogeneous

Answer: heterogeneous equilibrium

7. WHat is the expression of KC of the chemical equation Ag2O(s) + 2HNO3(aq)  2AgNO3(aq) +H2O(l)?

a) [AgNO3(aq)]2/[HNO3(aq)]2

b) [AgNO3(aq)]/[HNO3(aq)]2

c) [AgNO3(aq)]2/[HNO3(aq)]

d) [AgNO(aq)]2/[HNO3(aq)]2

Answer: [AgNO3(aq)]2/[HNO3(aq)]2

8. The equilibrium N2(g) + O2(g)  2NO(g), is an example of _____________

a) homogeneous chemical equilibrium

b) heterogeneous chemical equilibrium

c) neither homogeneous nor heterogeneous

d) both homogeneous and heterogeneous

Answer: homogeneous chemical equilibrium

9. The units of KP and KC are equal.

a) true

b) false

Answer: false

10. Br2(l)  Br2(g) is in ________

a) homogeneous equilibrium

b) not in both Homogeneous and heterogeneous equilibrium

c) cannot say

d) may or may not be in Homogeneous equilibrium

Answer: not in both Homogeneous and heterogeneous equilibrium

Homogeneous Equilibriam MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF

Comments