Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Ionic Equilibrium in Solution MCQs and answer with FREE PDF. These Ionic Equilibrium in Solution MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Ionic Equilibrium in Solution MCQs

1. All organic acids except sulfonic acid are _____________ electrolytes.

a) weak

b) strong

c) not

d) neither strong nor weak

Answer: weak

2. Can nonelectrolytes conduct electricity?

a) yes

b) no

c) sometimes

d) cannot say

Answer: no

3. Sugar solution __________ electricity.

a) do not conduct

b) conducts

c) depends on the type of sugar

d) cannot say

Answer: do not conduct

4. Which of the following is in Ionic Equilibrium?

a) 2AgI + Na2S ?Ag2S + 2NaI

b) 4 NH3 + 5 O2 ?4 NO + 6 H2O

c) TiCl4 + 2 H2O ?TiO2 + 4 HCl

d) H2O + H2O ?H3O+ + OH

Answer: H2O + H2O ?H3O+ + OH

5. What is the degree of dissociation for strong electrolytes?

a) 1

b) 0

c) less than 1

d) greater than 1

Answer: 1

6. Degree of dissociation does not depend on which of the following factors?

a) nature of the solute

b) nature of the solvent

c) sound

d) concentration

Answer: sound

7. K in K = C?2/1 – ? represents ___________

a) dissociation constant

b) molar concentration

c) degree of dissociation degree of ionization

d) degree of ionization

Answer: dissociation constant

8. CH3COOH ? CH3COO + H+ is in __________________

a) ionic equilibrium

b) chemical equilibrium

c) dynamic equilibrium

d) physical equilibrium

Answer: ionic equilibrium

9. Electrolytes conduct electricity.

a) True

b) False

Answer: True

10. Which of the following may not be a strong electrolyte?

a) hydrochloric acid

b) sulfuric acid

c) nitric acid

d) ammonia

Answer: ammonia

Ionic Equilibrium in Solution MCQs

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF