Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Ionization of Acids and Bases MCQs and answer with FREE PDF. These Ionization of Acids and Bases MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Ionization of Acids and Bases MCQs

1. What is the pKW at 298 k?

a) 14

b) 7

c) 1

d) 0

Answer: 14

2. Which of the following has a PH greater than 7?

a) gastric juice

b) vinegar

c) blood plasma

d) lemon juice

Answer: blood plasma

3. A neutralization reaction results in the formation of _______________

a) salts

b) acid

c) base

d) hydrogen

Answer: salts

4. NaCl is a ________ salt.

a) Normal

b) Acidic

c) Basic

d) Double

Answer: Normal

5. What is the reverse process of Neutralization?

a) formation

b) hydrolysis

c) reaction

d) splitting

Answer: hydrolysis

6. Why is the aqueous solution of a salt of a weak acid and strong base is alkaline?

a) utilization

b) neutralization

c) cationic hydrolysis

d) anionic hydrolysis

Answer: anionic hydrolysis

7. What is the hydrolysis constant of a weak acid-weak base?

a) KW/Kb

b) KW/Ka

c) KW/KaKb

d) 1/KaKb

Answer: KW/KaKb

8. Formic acid has a concentration of 0.1M and Ka is 1.77 x 10-4. What is the value of degree of dissociation?

a) 4

b) 4.2

c) 0.42

d) 42

Answer: 4.2

9. What is the pH of the solution of sulphuric acid having a concentration of 0.01M?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

10. Acid strength increases in the order of _____________

a) HF ≪ HCl ≪ HBr ≪ HI

b) HF ≪ HBr ≪ HCl ≪ HI

c) HI ≪ HCl ≪ HBr ≪ HF

d) HCl ≪ HF ≪ HBr ≪ HI

Answer: HF ≪ HCl ≪ HBr ≪ HI

Ionization of Acids and Bases MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF

Comments