Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs

We have the best collection of Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant MCQs and answer with FREE PDF. These Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant MCQs

1. The equilibrium constant of a reaction is 20 units and the equilibrium constant of other reaction is 30 units when both the reactions are added up together then the equilibrium constant of the resultant reaction is given by _____________

a) 20 units

b) 600 units

c) 50 units

d) 10 units

Answer: 600 units

2. If the initial concentrations of reactants in a reaction increase then the equilibrium constant

a) also increases

b) decreases

c) remains constant

d) may increase or decrease

Answer: remains constant

3. If we use activities in place of molar concentration in an equilibrium constant expression then what is the dimension of k?

a) it becomes dimensionless

b) the same units of molar concentration

c) units are related to the activity

d) cannot predict it

Answer: it becomes dimensionless

4. What is the equilibrium constant of the following reaction: 4NH3 + 5O2 → 4NO + 6H2O?

a) [NO][H2O]/[NH3][O2]

b) [C]c[D]d/[A]a[B]b

c) [NO4[H2]6/NH3]4[O2]5

d) [NO]4[H2O]6/[NH3]4[O2]5

Answer: [NO]4[H2O]6/[NH3]4[O2]5

5. for the reaction H2(g) + Br2(g) ↔ 2HBr(g) the equilibrium constant is given as 0.04 then what is the equilibrium constant for the reaction 2HBr(g) ↔ H2(g) + Br2(g)?

a) 0.04

b) 4

c) 25

d) 100

Answer: 25

6. Given that at 800k the concentrations are as follows: N2=3.0 × 10–3M, O2 = 4.2 × 10–3M and NO = 2.8 × 10–3M, what is the equilibrium constant for the reaction N2(g) + O2(g)  2NO(g)?

a) 0.622

b) 0.6

c) 0.63

d) 0.94

Answer: 0.622

7. If the chemical reaction is: aA + bB → cC + dD and K is the equilibrium constant. Then what is the equilibrium constant of the reaction naA + nbB → ncC + ndD?

a) K

b) nK

c) Kn

d) K/n

Answer: Kn

8. A reaction is given by aA + bB → cC + dD. How do you represent an equilibrium constant?

a) [A]a[B]b/[C]c[D]d

b) [C]c[D]d/[A]a[B]b

c) [A][B]/[C][D]

d) [C][D]/[A][B]

Answer: [C]c[D]d/[A]a[B]b

9. The value of equilibrium constant for different chemical reactions at a particular temperature is

a) constant

b) unique

c) the same

d) cannot say

Answer: unique

10. What does it indicate having a higher equilibrium constant?

a) reaction occurs faster

b) rate of backward reaction is faster

c) both the backward and forward reactions are equal

d) reaction may be slower than usual

Answer: reaction occurs faster

Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF

Comments