Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts MCQs and answer with FREE PDF. These Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts MCQs

1. For the dissociation of an electrolyte AxBy, Ksp is given as [Ay+]x[Bx+]y. What is Ksp?

a) solubility product

b) soluble product

c) solution product

d) solvent product

Answer: solubility product

2. Precipitate is formed if ionic product is ______________

a) greater than the solubility product

b) less than the solubility product

c) equal to the solubility product

d) independent of the solubility product

Answer: greater than the solubility product

3. Solubility product can be used in predicting the solubility of a sparingly soluble salt.

a) true

b) false

Answer: true

4. A salt is soluble is the solubility is ______________

a) less than 0.01 M

b) in between 0.01 M and 0.1 M

c) greater than 0.01 M

d) greater than 0.1 M

Answer: greater than 0.1 M

5. If Ksp of a salt A2B3 is given by 1 x 10-25. Then find the solubility of the salt?

a) 10-3

b) 10-4

c) 10-5

d) 10-8

Answer: 10-5

6. The solubility for the salts of the type AB3 is given by _______________

a) (Ksp 27)1/4

b) (Ksp/27)1/5

c) (Ksp/27)3/4

d) (Ksp/27)1/4

Answer: (Ksp/27)1/4

7. Both the solubility product and ionic product are applicable to all types of solutions.

a) true

b) false

Answer: false

8. The degree of dissociation of Ammonium hydroxide increases in the presence of Ammonium Chloride because of ______________

a) solubility product

b) common Ion effect

c) hydrolysis of the salt

d) mixed salts

Answer: hydrolysis of the salt

9. Common Ion effect can be used in which of the following cases?

a) cloth making

b) alcohol purification

c) quantitative analysis

d) qualitative analysis

Answer: qualitative analysis

10. Hydroxide Ion concentration in calcium hydroxide and barium Hydroxide is an example of ______________ solution.

a) isochoric solution

b) isohydric solutions

c) hypo solution

d) hyper solution

Answer: isohydric solutions

Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF

Comments