Hydrogen (Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers

We have the best collection of Dihydrogen MCQs and answer with FREE PDF. These Dihydrogen MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Dihydrogen MCQs

1. Which of the following statements is true regarding the density of isotopes of the hydrogen?

a) protium’s density is greater than that of tritium

b) tritium’s density is greater than that of deuterium

c) deuterium’s density is greater than that of tritium

d) protium’s density is greater than that of deuterium

Answer: tritium’s density is greater than that of deuterium

2. Which of the following as a greatest relative atomic mass?

a) tritium

b) protium

c) deuterium

d) all have equal mass

Answer: tritium

3. Deuterium has a melting point higher than that of hydrogen.

a) true

b) false

Answer: true

4. Protium has a greater relative abundance than tritium.

a) true

b) false

Answer: true

5. Which of the following option is true regarding the boiling point of hydrogen isotopes?

a) all three isotopes have an equal boiling point

b) deuterium has a greater boiling point than tritium

c) tritium has a greater boiling point than that of protium

d) protium has a higher boiling point than that of tritium

Answer: tritium has a greater boiling point than that of protium

6. Deuterium is also known as _________

a) dark hydrogen

b) heavy hydrogen

c) light hydrogen

d) radioactive hydrogen

Answer: heavy hydrogen

7. What is the half-life of atomic hydrogen?

a) 0.33s

b) 1.33s

c) 2.33s

d) 3.33s

Answer: 0.33s

8. How much percent of the total mass of the Universe is dihydrogen?

a) 60

b) 17

c) 65

d) 70

Answer: 70

9. Which of the following is not an isotope of hydrogen?

a) helium

b) protium

c) deuterium

d) tritium

Answer: helium

10. Which of the following is Radioactive?

a) protium

b) tritium

c) chlorine

d) deuterium

Answer: protium

Dihydrogen MCQs PDF Download

Hydrogen (Position of Hydrogen in the Periodic Table) MCQs With Answers
Hydrogen (Preparation of Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Properties of Dihydrogen) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrides) MCQs With Answers
Hydrogen (Water) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrogen Peroxide (H2O2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Heavy Water (D2O)) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen as a Fuel) MCQs With Answers