Thermodynamics (Enthalpies for Different Types of Reactions) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Enthalpies for Different Types of Reactions MCQs and answer with FREE PDF. These Enthalpies for Different Types of Reactions MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Enthalpies for Different Types of Reactions MCQs

1. In which of the following reactions the energy released is not an enthalpy of atomization?

a) decomposition of a hydrogen molecule into two hydrogen atoms

b) decomposition of an oxygen molecule into 2 oxygen atoms

c) formation of a water molecule

d) decomposition of chlorine molecule

Answer: formation of a water molecule

2. In case of the decomposition of hydrogen molecule into two hydrogen atoms, the enthalpy of atomization is same as the _________

a) bond dissociation enthalpy

b) enthalpy of formation

c) enthalpy of combustion

d) enthalpy of sublimation

Answer: bond dissociation enthalpy

3. Calculate the carbon carbon double bond energy in ethane from the following reaction, H2C=CH2(g) + H2(g) –> H3C−CH3(g) ΔH = −138 kJ/mol. If Bond enthalpies are: C−C = 348; H−H = 436; C−H = 412 in KJ/mol.

a) 498 KJ/mol

b) 593 KJ/mol

c) 508 KJ/mol

d) 598 KJ/mol

Answer: 598 KJ/mol

4. Decomposition of sodium chloride into a sodium ion and chloride ion releases energy of 788 KJ per Mol, what is the energy called?

a) lattice energy

b) translation energy

c) dilution energy

d) neutralization energy

Answer: lattice energy

5. Which of the following cycle allows has to analyze reaction energies?

a) carbon cycle

b) born Haber cycle

c) nitrogen cycle

d) chemical cycle

Answer: born Haber cycle

6. Enthalpy of solution can either be positive or ________

a) negative

b) does not exist

c) 0

d) infinity

Answer: negative

7. The enthalpy of dilution of a solution is __________ on the original concentration of the solution and the amount of solvent added.

a) dependent

b) independent

c) may be dependent

d) may be independent

Answer: dependent

8. Enthalpy of combustion as always ________

a) positive

b) negative

c) 0

d) infinity

Answer: negative

9. Calculate the heat of combustion of ethane, in the reaction C2H6(g) + 3 1/2O2(g) → 2CO2(g) + 3H2O(l) where the heats of formation of ethane gas, carbon dioxide gas and water liquid are –84.7 kJ mol-1, -393.5 kJ mol-1 and –285.8 kJ mol-1 respectively.

a) -1559.7 kJ mol-1

b) -155.7 kJ mol-1

c) -159.7 kJ mol-1

d) -559.7 kJ mol-1

Answer: -1559.7 kJ mol-1

10. The enthalpy of 435 KJ per Mol is obtained from the conversion of hydrogen molecule into two hydrogen atoms.

a) True

b) False

Answer: True

Enthalpies for Different Types of Reactions MCQs PDF Download

Thermodynamics (Thermodynamic Terms) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Thermodynamics Applications) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Measurement of ∆U and ∆H: Calorimetry) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpy Change, ∆rH of a Reaction) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpies for Different Types of Reactions) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Spontaneity) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Gibbs Energy Change and Equilibrium) MCQs with FREE PDF

Comments