Thermodynamics (Gibbs Energy Change and Equilibrium) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Gibbs Energy Change and Equilibrium MCQs and answer with FREE PDF. These Gibbs Energy Change and Equilibrium MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Gibbs Energy Change and Equilibrium MCQs

1. The melting of ice into liquid water is an example of tube _______________ reaction.

a) endergonic

b) exergonic

c) exothermic

d) endothermic

Answer: endergonic

2. Which of the following is not a type of exergonic reaction?

a) formation of table salt from Sodium and chlorine

b) combustion reaction

c) chemiluminescence

d) photosynthesis

Answer: photosynthesis

3. The Gibbs free energy is positive when a change in enthalpy and change in entropy are positive at

a) high temperatures

b) low temperature

c) all temperatures

d) only at 0 Kelvin

Answer: low temperature

4. Calculate the Gibbs free energy for the conversion of oxygen to Ozone at room temperature if KP is given as 2.47 x 10-29.

a) 163 kJ/mol

b) 163 J/mol

c) 163 kJ

d) 163 k/mol

Answer: 163 kJ/mol

5. In the equation, ?G = – 2.303 RT logK, what is K?

a) change in temperature

b) kelvin

c) equilibrium constant

d) change in enthalpy

Answer: equilibrium constant

6. What is the relation between Gibbs free energy and the EMF of the cell?

a) ?G = -nFEcell

b) G = -nFEcell

c) ?G = -nEcell

d) ?G = -nFcell

Answer: ?G = -nFEcell

7. Write 1 Faraday in terms of coulombs.

a) 96500 C

b) 95600 C

c) 9560 C

d) 9650 C

Answer: 96500 C

8. Find out whether the following reaction is spontaneous or not at 127 degrees centigrade? N2(g) + 3H2(g) ? 2NH3(g); ?H = 92.22 kJ/mol and ?S = -198.75 J/K-mol.

a) it is spontaneous

b) it is not spontaneous

c) it may be spontaneous

d) cannot predict

Answer: it is not spontaneous

9. Calculate the Gibbs free energy for the reaction of conversion of ATP into ADP at 293 Kelvin the change in enthalpy is 19.07 Kcal and the change in entropy is 90 cal per Kelvin.

a) 7.3 cal

b) -5.3 Kcal

c) 7.3 Kcal

d) -7.3 Kcal

Answer: -7.3 Kcal

10. In a reaction, the change in entropy is given as 2.4 cal/K and the change in Gibbs free energy is given as 3.4 kcal, calculate the change in heat at the temperature of 20-degree centigrade?

a) 3.4 kcal

b) 3.4 cal

c) 3.4 kJ

d) 3.4 J

Answer: 3.4 kcal

Gibbs Energy Change and Equilibrium MCQs PDF Download

Thermodynamics (Thermodynamic Terms) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Thermodynamics Applications) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Measurement of ?U and ?H: Calorimetry) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpy Change, ?rH of a Reaction) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpies for Different Types of Reactions) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Spontaneity) MCQs with FREE PDF