Hydrogen (Heavy Water (D2O)) MCQs With Answers

We have the best collection of Heavy Water MCQs and answer with FREE PDF. These Heavy Water MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Heavy Water MCQs

1. What is Semi-heavy water?

a) D2O

b) HDO

c) D2SO4

d) H2O2

Answer: b

2.What is heavy water?

a) H2O

b) OH

c) DO

d) D2O

Answer: D2O

3. What does D represent in heavy water?

a) Protium

b) Hydrogen

c) Tritium

d) Deuterium

Answer: Deuterium

4. What is a result of the reaction of heavy water with sodium?

a) Formation of Hydrogen

b) Formation of sodium

c) Formation of sodium hydroxide

d) Sodium deuteroxide

Answer: Sodium deuteroxide

5. What is the chemical formula of deuterosulphuric acid?

a) DSO

b) D2SO4

c) DSO2

d) D2SO

Answer: D2SO4

6. Heavy water is called as a moderator.

a) True

b) False

Answer: True

7. Tritiated water is same as heavy water.

a) True

b) False

Answer: False

8. Which of the following is a trace or compound?

a) Nitrogen

b) Hydrogen

c) Heavy water

d) Normal water

Answer: Heavy water

9. Is there any difference in heavy water compared with normal Water?

a) Yes

b) No

c) Cannot say

d) Maybe

Answer: Yes

10. By how much percent is heavy water’s density greater than that of normal Water?

a) 12

b) 18

c) 2

d) 11

Answer: 11

Heavy Water MCQs PDF Download

Hydrogen (Position of Hydrogen in the Periodic Table) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Preparation of Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Properties of Dihydrogen) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrides) MCQs With Answers
Hydrogen (Water) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrogen Peroxide (H2O2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen as a Fuel) MCQs With Answers

Comments