Hydrogen (Hydrides) MCQs With Answers

We have the best collection of Hydrides MCQs and answer with FREE PDF. These Hydrides MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Hydrides MCQs

1. Hydrides made from group 1 and 2 are known as ___________

a) complex hydrides

b) ionic hydrides

c) metallic hydrides

d) covalent hydrides

Answer: ionic hydrides

2. What is used for removing the last traces of water from organic compounds?

a) Hydrogen

b) Lithium aluminium hydride

c) Ionic hydrides

d) Molecular hydrides

Answer: Ionic hydrides

3. Molecular hydrides of formed from ______________

a) f-block elements

b) p- block elements

c) d-block elements

d) s- block elements

Answer: p- block elements

4. Which of the following acts as a ligand in complex Hydrides?

a) H2

b) H

c) H+

d) H

Answer: H

5. Which of the following is an example Of electron rich hydride?

a) methanol

b) methane

c) aluminium hydride

d) ammonia

Answer: ammonia

6. Methane is a electron _________ hydride.

a) poor

b) deficient

c) rich

d) precise

Answer: precise

7. Aluminium hydride is an electron deficient hydride.

a) true

b) false

Answer: true

8. Interstitial hydrides are also called as ____________

a) complex hydrides

b) molecular hydrides

c) ionic hydrides

d) metallic hydrides

Answer: metallic hydrides

9. Metallic hydrides are powerful _____________ agents.

a) oxidizing

b) reducing

c) combining

d) separating

Answer: oxidizing

10. LaH2.76 is an example of _______

a) molecular hydrides

b) metallic hydrides

c) covalent hydrides

d) ionic hydrides

Answer: metallic hydrides

Hydrides MCQs PDF Download

Hydrogen (Position of Hydrogen in the Periodic Table) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Preparation of Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Properties of Dihydrogen) MCQs With Answers
Hydrogen (Water) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrogen Peroxide (H2O2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Heavy Water (D2O)) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen as a Fuel) MCQs With Answers

Comments