Hydrogen (Hydrogen Peroxide (H2O2)) MCQs With Answers

We have the best collection of Hydrogen Peroxide MCQs and answer with FREE PDF. These Hydrogen Peroxide MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Hydrogen Peroxide MCQs

1. In which of the following, is hydrogen peroxide not stored?

a) Water

b) Acetanilide

c) Traces of alcohol

d) Sodium pyrophosphate

Answer: Water

2. Hydrogen peroxide is ______________ in nature.

a) non-acidic

b) acidic

c) neutral

d) basic

Answer: acidic

3. Hydrogen peroxide is a ______________

a) oxidizing agent

b) reducing agent

c) both reducing and oxidizing agent

d) neither reducing nor an oxidizing agent

Answer: both reducing and oxidizing agent

4. Hydrogen peroxide does not have any bleaching property.

a) True

b) False

Answer: False

5. What does hydrogen peroxide liberate from potassium iodide?

a) Nitrogen

b) Potassium

c) Iodine

d) Hydrogen

Answer: Iodine

6. What is 30% of hydrogen peroxide called?

a) Iodine

b) Perhydrol

c) Hydro

d) Chlorine

Answer: Perhydrol

7. 90% of hydrogen peroxide is used as fuel in ______________

a) electricity

b) submarines

c) bike

d) cycle

Answer: submarines

8. Which of the following is not a use of hydrogen peroxide?

a) Teardrops

b) Bleaching agent

c) Disinfectant

d) Antiseptic

Answer: Teardrops

9. What is the acute angle between oxygen and hydrogen in the solid form of hydrogen peroxide?

a) 111 4.5

b) 94.8

c) 92.5

d) 104.9

Answer: 104.9

10. Normality of hydrogen peroxide is given by 2 and what is its volume strength?

a) 5.9

b) 11.2

c) 5.6

d) 5.7

Answer: 11.2

Hydrogen Peroxide MCQs PDF

Hydrogen (Position of Hydrogen in the Periodic Table) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Preparation of Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Properties of Dihydrogen) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrides) MCQs With Answers
Hydrogen (Water) MCQs With Answers
Hydrogen (Heavy Water (D2O)) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen as a Fuel) MCQs With Answers

Comments