Hydrology MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Hydrology MCQs with FREE PDF, which will help you to prepare for your upcoming exam preparation. Hydrology MCQs with FREE PDF is possibly the most complete paper of its kind on this subject presently on the internet, and comes complete with FULL solutions. Using this product will help you to learn about Hydrology MCQs with FREE PDF, at your own pace.

Hydrology MCQs

1. On what does generation of Hydro power depends?

a) Quantity of water available

b) On capacity of turbine

c) Height of head

d) Storage capacity

Answer: Quantity of water available

2. On what does the Quantity of water available at selected site depends?

a) Temperature at the selected site

b) Humidity at selected site

c) Vegetation of the area

d) Hydrological cycle of area

Answer: Hydrological cycle of area

3. Capacity of hydraulic plant is dependent on __________

a) Minimum quantity of water available

b) Vegetation of the selected area

c) Maximum quantity of water available

d) Available head

Answer: Minimum quantity of water available

4. What are used to store water during peak periods?

a) Storage drums

b) Canals

c) Sews

d) Storage Reservoirs

Answer: Storage Reservoirs

5. The evaporation of water from the surfaces and its precipitation is known as ___________

a) Science

b) Infiltration

c) Hydrological cycle

d) Vegetation

Answer: Hydrological cycle

6. The shaft power developed by the water passing through the prime mover is given by _______

a) P = mgH/1000× no

b) P = mgH/100× no

c) P = mgH/10× no

d) P = mgH/no×1000

Answer: P = mgH/1000× no

7. What type of energy does rain falling holds relative to the oceans?

a) Potential energy

b) Kinematic energy

c) Electrical energy

d) Motion energy

Answer: Potential energy

8. How does Hydro power plays important in development of a country?

a) Shows the amount of water power in a country

b) Providing abundant amount of power

c) Providing power at cheap rate

d) Power production by hydro power plant is easier

Answer: Providing power at cheap rate

9. How much of the total amount of power developed world wide consists of hydro power plant?

a) 10%

b) 20%

c) 30%

d) 40%

Answer: 20%

10. Which two countries have vast hydro resources?

a) Hungary and Luxemburg

b) India and china

c) Russia and Nepal

d) Japan and Georgia

Answer: Russia and Nepal

Hydrology MCQs PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF