Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF, which will help you to prepare for your upcoming exam preparation.

Water Tube Boilers MCQs

1. In Water Tube Boilers

(a) Water passes through the tubes which are surrounded by flames and hot gases

(b) The flames and hot gases pass through the tubes which are surrounded by water

(c) Forced circulation takes place

(d) None of these

Answer: The flames and hot gases pass through the tubes which are surrounded by water

2. Gradually increasing temperature of flue gases at inlet to chimney for given steam outputs is an indication of

(a) Higher effectiveness of boiler

(b) High calorific value coal being burnt

(c) Fouling of heat transfer surfaces

(d) Raising of steam temperature

Answer: Fouling of heat transfer surfaces

3. Which one of the externally fired boiler?

(a) Babcock and Wilcox

(b) Lancashire

(c) Cochran

(d) All of the above

Answer: Babcock and Wilcox

4. The natural draught is produced by ___________

a) chimney

b) centrifugal fan

c) steam jet

d) none of the mentioned

Answer: chimney

5. Which of the following statement is wrong?

a) Water tube boilers are internally fired

b) Locomotive boiler is a water tube boiler

c) La-mont boiler is a low pressure water tube boiler

d) All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

6. An air preheater is installed ___________

a) between the economiser and chimney

b) before the superheater

c) before the economiser

d) none of the mentioned

Answer: between the economiser and chimney

7. Which of the following statement is correct for a compound steam engine?

a) The forces in the working parts are increased as the forces are distributed over more parts

b) The cost of the engine, for the same power and economy, is more than that of a simple steam engine

c) The temperature range per cylinder is increased, with corresponding increase in condensation

d) The ratio of expansion is reduced, thus reducing the length of stroke

Answer: The ratio of expansion is reduced, thus reducing the length of stroke

8. What is the length of shell of a Locomotive boiler?

a) 2m

b) 3m

c) 4m

d) 6m

Answer: 4m

9. What is the function of a flywheel?

a) to convert reciprocating motion of the piston into rotary motion

b) to prevent fluctuation of speed

c) to keep the engine speed uniform at all load conditions

d) to convert rotary motion of the crankshaft into to and fro motion of the valve rod

Answer: to prevent fluctuation of speed

10. The shell diameter of a Locomotive boiler is?

a) 1.5m

b) 1m

c) 2m

d) 2.5m

Answer: 1.5m

11. In a glass rube type water indicator for a boiler, one end of the tube is connected to water space and the other end is connected to

a) chimney

b) water space

c) steam space

d) super heater

Answer: steam space

12. The draught produced by a steam jet issuing from a nozzle placed in the ashpit under the fire grate of the furnace is called

a) chimney draught

b) induced steam jet draught

c) forced steam jet draught

d) none of the mentioned

Answer: induced steam jet draught

13. Willian’s line for the steam engine is a straight line relationship between the steam consumption per hour and

a) brake power

b) indicated power

c) pressure of steam

d) efficiency

Answer: indicated power

Water Tube Boilers MCQs PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF