Water Conservation MCQs with FREE PDF

The water conservation MCQs and answers PDF is made by our expert. These questions will help you to get good score in exam. You can easily solve these questions and answers with best of time given. We have also added the answer of each question which will help you to get more points in your exam.

Water Conservation MCQs

1. How many methods of rainwater harvesting are there?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: Two

2. How can we increase the water efficient irrigation system?

a) By pouring unnecessary water to the land

b) By not supplying adequate water

c) By applying drip irrigation method

d) By using more manures

Answer: By applying drip irrigation method

3. What are the two main types of drip irrigation?

a) Surface and Subsurface drip irrigation

b) Under and Subsurface drip irrigation

c) Top and Surface drip irrigation

d) Top and Under drip irrigation

Answer: Surface and Subsurface drip irrigation

4. Why should people implement rainwater harvesting?

a) In order to play with the water

b) In order to use during scarcity of water

c) In order to pour the rain water directly to the sewage

d) In order to time pass

Answer: In order to use during scarcity of water

5. Which one of the following is the benefit of rainwater harvesting?

a) Flood mitigation

b) Provide a lot of water to play

c) Create good aesthetic view

d) Decrease the ground water level

Answer: Flood mitigation

6. Which one of the following is an effective way of conserving water?

a) Increase food waste

b) Eat less meat

c) Always turn on the taps

d) Boil the water when there is no need

Answer: Eat less meat

7. What is called for an area surrounding a body of water in which that body of water is subject to?

a) Rainwater harvesting

b) Watershed

c) Water pumping

d) Water cycle

Answer: Watershed

8. What is called for the collection of rainwater for use?

a) Rain collection

b) Rainwater harvesting

c) Rain digging

d) Rain water pumping

Answer: Rainwater harvesting

8. What is the name of the process to clean water using filters?

a) Sublimation

b) Oxidation

c) Rainwater harvesting

d) Purification

Answer: Purification

10. What is called for the method of removing dust and other particles from water using filters?

a) Filtration

b) Sublimation

c) Rainwater harvesting

d) Evaporation

Answer: Filtration

Water Conservation MCQs PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF

Comments