Water Pollution MCQs with FREE PDF

We have the best collection of MCQ on Water Pollution and answer with FREE PDF, which will help you to prepare for your upcoming exam preparation. When you start solving the Water Pollution MCQs with PDF, you can clearly understand where your slow-down point is. We have a simple method for helping students to solve these questions easily and quickly. It’s a very effective method for students to excel in their exams.

MCQ on Water Pollution

1. Eutrophication by sewage pollution refers to the

a) nutrient enrichment of freshwater bodies

b) nutrient depletion of freshwater bodies

c) toxic chemical accumulation in freshwater bodies

d) Heavy metal accumulation in freshwater bodies

Answer: nutrient enrichment of freshwater bodies

2.  Which of the following is the leading cause of death and diseases worldwide?

a) water pollution

b) radioactive pollution

c) air pollution

d) soil pollution

Answer: water pollution

3. All the following are notorious oil spills except

a) Deepwater Horizon, 2010

b) Love canal disaster

c) Exxon Valdes, 1991

d) Gulf War, 1991

Answer: Love canal disaster

4. Which of the following is the most harmful cause of oceanic water pollution?

a) plastic waste

b) Industrial effluents

c) oil spills

d) domestic waste

Answer: oil spills

5. Which of the following is the major reason for algal bloom?

a) presence of heavy metals

b) contamination by pathogens

c) Eutrophication

d) Soil erosion

Answer: Eutrophication

6. Which of the following is the major cause of biomagnifications?

a) Eutrophication

b) detergent pollution

c) Pesticide pollution

d) Industrial pollution

Answer: Pesticide pollution

7. Which of the following is an indicator of organic water pollution?

a) BOD

b) pH

c)  Salinity

d)  Eutrophication

Answer: BOD

8. Blue baby syndrome is due to the presence of

a) excess sulphate in drinking water

b) excess chlorine in drinking water

c)  excess heavy metals in drinking water

d)  excess nitrates in drinking water

Answer: excess nitrates in drinking water

9. Mercury poisoning in water is the reason for 

a) Pellegra

b) Minimata disease

c) Itai-Itai disease

d)  Scurvy

Answer: Minimata disease

10. Itai-itai disease is caused by

a) Pb poisoning

b) Cd poisoning

c) Hg poisoning

d) Cu poisoning

Answer: Cd poisoning

11. Which of the following rivers is called the world’s most polluted river?

a) Ganga River

b) Chenab River

c) Cauvery River

d) Yamuna River

Answer: Ganga River

12. Which of the following are the primary causes of water pollution?

a) Plants

b) Animals

c) Human activities

d) None of these

Answer: Human activities

13. Which of the following techniques is used for reducing the total dissolved solids (TDS) in the water?

a) Osmosis

b) Ion exchange

c) Distillation

d) Both b and c

Answer: Both b and c

14. Which of the following statements are true about CNG -Compressed natural gas?

a) It is a clean fuel

b) It is a harmful fuel

c) It is a polluting fuel

d) All of the above

Answer: It is a clean fuel

15. Which of the following salts is the main cause of permanent hardness of water?

a) Magnesium sulphate

b) Magnesium bicarbonate

c) Magnesium carbonate

d) None of the above

Answer: Magnesium sulphate

16. Which of the following is mainly responsible for the causes of water pollution?

a) Afforestation

b) Oil refineries

c) Paper factories

d) Both b and c

Answer: Both b and c

17. Chlorofluorocarbon are nonflammable chemicals mainly used in _________.

a) Perfumes

b) Refrigerators

c) Air conditioners

d) All of the above

Answer: All of the above

18. Which of the following techniques is used to determine the concentration of odour compounds in the given water sample?

a) Settling

b) Flushing

c) Stripping

d) Chlorination

Answer: Stripping

19. What is the health effects of excess fluoride in drinking water?

a) Fluorosis

b) Toothaches

c) Lung disease

d) Intestinal infection

Answer: Fluorosis

20. Which of the following techniques is used to remove fluorides from the water bodies?

a) Osmosis

b) Ion exchange

c) Lime softening

d) Both b and c

Answer: Both b and c

21. Which of the following is a waterborne disease?

a) Typhoid

b) Cholera

c) Diarrhoea

d) All of the above

Answer: All of the above

22. The main sources of Arsenic in water are ________.

a) Floods

b) Fertilizers

c) Industrial waste

d) Both b and c

Answer: Both b and c

23. In most freshwater lakes, the algal productivity is limited by the availability of which of the following inorganic ions?

a) Carbon

b) Nitrogen

c) Phosphorus

d) All of the above

Answer: Phosphorus

24. Which of the following diseases or infections is caused due to poor water hygiene?

a) Leprosy

b) Trachoma

c) Conjunctivitis

d) All of the above

Answer: All of the above

25. Which of the following statements is true about the composition of Calcium Carbonate (CaCo3) in soft water?

a) 0 to 30 milligrams of CaCO3 per litre

b) 30 to 60 milligrams of CaCO3 per litre

c) 60 to 90 milligrams of CaCO3 per litre

d) 90 to 120 milligrams of CaCO3 per litre

Answer: 30 to 60 milligrams of CaCO3 per litre

MCQ on Environmental Pollution with Answers PDFClick Here
1000+ MCQ Questions on Environmental Studies with FREE PDFClick Here
100+ Multiple Choice Questions on Environmental Issues With AnswersClick Here
Quiz Environmental Pollution – Set IClick Here
Quiz Environmental Pollution Set – IIClick Here
Quiz Environmental Pollution Set – IIIClick Here
Quiz on Disasters And Their Management – Set IClick Here
Quiz on Disasters And Their Management – Set IIClick Here
Quiz on Deforestation – Set IClick Here
Quiz on Deforestation – Set IIClick Here
Quiz on Human SocietiesClick Here
Quiz on Ecological Explosion, Ecotone, Chemosynthesis, Biogeochemical cycleClick Here
Quiz on Miss Semple, Possibilism, Stratosphere, BiosphereClick Here
Quiz on Species Types, Nutritional eutrophication, acid rain, Marble CancerClick Here
Quiz on Soil Types, biogeographical realm, xerophyticClick Here
Quiz on Nitrogen Cycle, Greenhouse Gas, Biodiversity Hotspots, Ozone Depletion, Club of RomeClick Here
Quiz on Planktonic, Biological Magnification, Young lakes, Good Ozone, Bio-diversity lossClick Here
Quiz on UN Decade on Biodiversity, Commission on Phytosanitary MeasuresClick Here
Quiz on Biosphere, Wetlands, Mangrove ForestsClick Here
Quiz on Chipko Movement, Ozone Hole, Chlorofluorocarbons, Global warmingClick Here

MCQ on Water Pollution PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF