Pollution Of Air And Water MCQs (Class-8) with FREE PDF

Our Pollution Of Air And Water MCQs PDF is based on the most current exam pattern and will help you to prepare for your upcoming exam. These Pollution Of Air And Water questions are reassembled by experts who are working in this field of education.

Pollution Of Air And Water MCQs

1. Which of the following contents is most harmful to aquatic animals?

a) Heavy metal ions

b) Sodium ions

c) Potassium ions

d) Chloride ions

Answer: Heavy metal ions

2. Water containing high salt concentration can be purified by

a) boiling

b) UV irradiation

c) filtration

d) reverse osmosis

Answer: reverse osmosis

3. Which of the following is a non-biodegradable pollutant?

a) Sulphur dioxide

b) DDT

c) Nitrogen oxide

d) Hydrogen oxide

Answer: DDT

4. Which of the following is major source of water pollution?

a) Industrial wastes

b) Untreated sewage

c) Use of fertilisers

d) Toxic metals

Answer: Untreated sewage

5. Which of the following techniques of irrigation should be used to save water?

a) Water wheel

b) Canal irrigation

c) Drip irrigation

d) Lift irrigation

Answer: Drip irrigation

6. Carbon monoxide in vehicle exhaust causes

a) Increased oxygen carrying capacity of RBCs

b) Reduced Nitrogen carrying capacity of RBCs

c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs

d) Reduced carbon carrying capacity of RBCs

Answer: Reduced oxygen carrying capacity of RBCs

7. Smog =

a) Smoke in dog’s stomach

b) Smoke + fog

c) Smoke dog

d) frog in fog

Answer: Smoke + fog

8. The gas used in refrigerating appliance causing serious damage to ozone is

a) MFCs

b) CFCs

c) LPCs

d) DPCs

Answer: CFCs

9. Acid rain mainly contains

a) Sodium chloride

b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide

c) Hydrochloric acid

d) Carbon tetra chloride

Answer: Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide

10. Marble cancer is caused by

a) bacteria

b) virus

c) Acid rain

d) Alkali rain

Answer: Acid rain

11. Which gas is the major pollutant of air?

a) Carbon monoxide

b) Nitrogen

c) Oxygen

d) Propane

Answer: Carbon monoxide

12. The increase in concentration of which gas is not responsible for Global Warming?

a) Sulphur dioxide

b) Nitrogen

c) Carbon dioxide

d) Methane

Answer: Nitrogen

13. In which year Ganga Action Plan was launched?

a) 1980

b) 1984

c) 1982

d) 1985

Answer: 1985

14. What radiations are absorbed by CO2?

a) Ultrared radiations

b) Infrared radiations

c) Ultraviolet radiations

d) None of these

Answer: Infrared radiations

15. Which element is present in the exhaust of automobiles?

a) Lead

b) Calcium

c) Chromium

d) Magnesium

Answer: Lead

16. The phenomenon of marble cancer is due to

a) soil particles

b) fog

c) CFCs

d) acid rain

Answer: acid rain

17. The solid or liquid particles dispersed in the air are called

a) oxides

b) acids

c) hydrocarbons

d) aerosols

Answer: aerosols

18. The type of pollution which is likely to affect Taj Mahal in Agra to a greater extent is

a) air pollution

b) soil pollution

c) water pollution

d) noise pollution

Answer: air pollution

19. The major causes of air pollution include

a) burning of coal and petroleum

b) afforestation

c) deforestation

d) recycling of paper

Answer: burning of coal and petroleum

20. Bhopal tragedy was caused due to

a) air pollution

b) emission of poisonous gas

c) water pollution

d) leakage of poisonous gas

Answer: leakage of poisonous gas

MCQ on Environmental Pollution with Answers PDFClick Here
1000+ MCQ Questions on Environmental Studies with FREE PDFClick Here
100+ Multiple Choice Questions on Environmental Issues With AnswersClick Here
Quiz Environmental Pollution – Set IClick Here
Quiz Environmental Pollution Set – IIClick Here
Quiz Environmental Pollution Set – IIIClick Here
Quiz on Disasters And Their Management – Set IClick Here
Quiz on Disasters And Their Management – Set IIClick Here
Quiz on Deforestation – Set IClick Here
Quiz on Deforestation – Set IIClick Here
Quiz on Human SocietiesClick Here
Quiz on Ecological Explosion, Ecotone, Chemosynthesis, Biogeochemical cycleClick Here
Quiz on Miss Semple, Possibilism, Stratosphere, BiosphereClick Here
Quiz on Species Types, Nutritional eutrophication, acid rain, Marble CancerClick Here
Quiz on Soil Types, biogeographical realm, xerophyticClick Here
Quiz on Nitrogen Cycle, Greenhouse Gas, Biodiversity Hotspots, Ozone Depletion, Club of RomeClick Here
Quiz on Planktonic, Biological Magnification, Young lakes, Good Ozone, Bio-diversity lossClick Here
Quiz on UN Decade on Biodiversity, Commission on Phytosanitary MeasuresClick Here
Quiz on Biosphere, Wetlands, Mangrove ForestsClick Here
Quiz on Chipko Movement, Ozone Hole, Chlorofluorocarbons, Global warmingClick Here

Pollution Of Air And Water MCQs PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF