Hydrogen (Properties of Dihydrogen) MCQs With Answers

We have the best collection of Properties of Dihydrogen MCQs and answer with FREE PDF. These Properties of Dihydrogen MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Properties of Dihydrogen MCQs

1. Which of the following statement is true regarding the order of reactivity of halogens?

a) Fluorine’s reactivity is greater than that of bromine

b) Florine’s reactivity is greater than that of fluorine

c) Iodine’s reactivity is greater than that of chlorine

d) Bromine’s reactivity is greater than that of chlorine

Answer: Fluorine’s reactivity is greater than that of bromine

2. What is the temperature required in presence of molybdenum and iron for nitrogen to combine with hydrogen?

a) 123 Kelvin

b) 273 Kelvin

c) 673 Kelvin

d) 473 Kelvin

Answer: 673 Kelvin

3. Sodium and hydrogen combine to form sodium hydride in presence of heat, what is the oxidising agent here?

a) nitrogen

b) sodium

c) hydrogen

d) oxygen

Answer: hydrogen

4. How does vegetable oil gets converted into vegetable ghee?

a) nitrogenation

b) dehydrogenation

c) hydrogenation

d) oxygenation

Answer: hydrogenation

5. Hydrogen is used in the manufacture of _____

a) carbon dioxide

b) methanol

c) nitrogen dioxide

d) ozone

Answer: methanol

6. Hydrogen is used in an oxyhydrogen flame.

a) true

b) false

Answer: true

7. Is hydrogen used in the synthesis of ammonia?

a) cannot say

b) yes

c) no

d) not at all

Answer: yes

8. Manufacture of synthetic petrol involves _____________

a) nitrogen

b) hydrogen

c) helium

d) neon

Answer: hydrogen

9. Which of the following is true regarding the uses of hydrogen?

a) it is used in the manufacture of synthetic petrol

b) it is used as an oxidizing agent in the extraction of metals

c) it is used in a fuel cell for generating mechanical energy

d) it is used as rocket fuel in its gaseous form

Answer: it is used in the manufacture of synthetic petrol

10. Which of the following is not a property of dihydrogen?

a) colourless

b) odourless

c) tasteless

d) heavier than air

Answer: heavier than air

Properties of Dihydrogen MCQs PDF

Hydrogen (Position of Hydrogen in the Periodic Table) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Preparation of Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrides) MCQs With Answers
Hydrogen (Water) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrogen Peroxide (H2O2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Heavy Water (D2O)) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen as a Fuel) MCQs With Answers