Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions MCQs

We have the best collection of Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions MCQs and answer with FREE PDF. These Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions MCQs

1. Reduction involves in __________ oxidation number.

a) decrease

b) increase

c) independence

d) remain constant

Answer: decrease

2. Formation of copper from copper iron is an example of a reduction.

a) true

b) false

Answer: true

3. Oxidation is the same as __________

a) addition of hydrogen

b) removal of oxygen

c) addition of oxygen

d) removal of Nitrogen

Answer: addition of oxygen

4. Formation of zinc sulphide is an example of ___________

a) reduction

b) oxidation

c) removal of oxygen

d) addition of hydrogen

Answer: oxidation

5. SnCl2 + 2FeCl2 → SnCl4 + 2FeCl2 is an example of __________________ reaction.

a) only oxidation

b) only reduction

c) redox

d) neither oxidation nor reduction

Answer: redox

6. SnCl2 + 2FeCl2 → SnCl4 + 2FeCl2. Which of the following element undergoes oxidation in the reaction given?

a) iron

b) tin

c) chlorine

d) ferrous

Answer: tin

7. Which of the following do you think is a correct statement?

a) oxidation is caused by a reducing agent

b) the oxidation reaction is a Redox reaction

c) addition of electropositive element is a type of oxidation

d) reduction is the addition of hydrogen

Answer: reduction is the addition of hydrogen

8. In the reaction of formation of magnesium oxide magnesium undergoes ________

a) reduction

b) oxidation

c) hydrogenation

d) decomposition

Answer: oxidation

9. A zinc ion is formed due to oxidation.

a) true

b) false

Answer: true

10. Removal of oxygen from a compound is an example of ________

a) oxidation

b) reduction

c) oxygenation

d) dehydrogenation

Answer: reduction

Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions MCQs PDF

Redox Reactions (Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions) MCQs
Redox Reactions (Oxidation Number) MCQs with FREE PDF
Redox Reactions (Redox Reactions and Electrode Processes) MCQs

Comments