Redox Reactions (Oxidation Number) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Oxidation Number MCQs and answer with FREE PDF. These Oxidation Number MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Oxidation Number MCQs

1. In NaH, the oxidation state of hydrogen is _______________

a) 2

b) 1

c) -1

d) 0

Answer: -1

2. What is the oxidation state of Cr in CrO5?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: 6

3. What is the oxidation state of C in C3O2?

a) 0

b) 2

c) -2

d) 0, 2, 2

Answer: 0, 2, 2

4. What is the oxidation state of N in NH4NO3 (in order)?

a) -3, 5

b) 5, -3

c) 5

d) -3

Answer: -3, 5

5. What is the average oxidation state of S in Na2S6O6?

a) 5

b) 0

c) 5/2

d) 2

Answer: 5/2

6. What is the stock notation of cuprous oxide?

a) copper oxide

b) copper (I) oxide

c) copper 1 oxide

d) copper 2 oxide

Answer: copper (I) oxide

7. What is the stock notation of mercuric chloride?

a) Mercury

b) Mercuric chloride

c) Chloride

d) Mercury (II) chloride

Answer: Mercury (II) chloride

8. Can 1/2 be an oxidation number?

a) yes

b) no

c) may be

d) cannot say

Answer: yes

9. The oxidation number of oxygen in Ozone is 1, -1 and 0.

a) true

b) false

Answer: true

10. Helium element has an Oxidation state of ____________

a) 2

b) 0

c) 1

d) -1

Answer: 0

Oxidation Number MCQs PDF Download

Redox Reactions (Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions) MCQs
Redox Reactions (Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions) MCQs
Redox Reactions (Redox Reactions and Electrode Processes) MCQs

Comments