Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions MCQs

We have the best collection of Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions MCQs and answer with FREE PDF. These Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions MCQs

1. Loss of electrons is _________________

a) oxidising agent

b) oxidation

c) reducing agent

d) reduction

Answer: oxidation

2. Intensity of blue colour increases gradually when _________________

a) copper rod is dipped in silver nitrate solution

b) silver rod is dipped in copper nitrate solution

c) zinc rod is dipped in silver solution

d) copper rod is dipped in zinc rod solution

Answer: copper rod is dipped in silver nitrate solution

3. Which of the following is true as per metal activity series?

a) Zn<Ag<Cu

b) Zn<Cu<Ag

c) Zn>Ag>Cu

d) Zn>Cu>Ag

Answer: Zn>Cu>Ag

4. What is a reducing agent of the reaction Cu+2 + Zn → Cu + Zn+2?

a) copper

b) zinc

c) hydrogen

d) oxygen

Answer: zinc

5. The oxidation number of oxidant increases in a Redox reaction.

a) true

b) false

Answer: false

6. Which of the following is not an oxidising agent?

a) magnesium oxide

b) carbon dioxide

c) ozone

d) sodium hydride

Answer: sodium hydride

7. Hydrogen peroxide is a ______________

a) oxidising agent

b) reducing agent

c) both reducing and oxidizing agent

d) neither reducing nor an oxidizing agent

Answer: both reducing and oxidizing agent

8. What is the oxidation half reaction of Cu+2 + Zn → Cu + Zn+2?

a) Zn → Zn+2

b) Cu+2 → Cu

c) Cu+2 → Zn+2

d) Zn → Cu

Answer: Zn → Zn+2

9. When a zinc rod is kept in a copper nitrate solution what happens?

a) zinc is deposited on copper

b) copper is deposited on zinc

c) zinc is deposited in the beaker

d) copper is deposited in the beaker

Answer: zinc is deposited in the beaker

10. In this reaction Cu+2 + Zn → Cu + Zn+2, what is an oxidising agent?

a) copper

b) zinc

c) hydrogen

d) oxygen

Answer: copper

Redox Reactions in Terms of Electron Transfer Reactions MCQs PDF Download

Redox Reactions (Classical Idea of Redox Reactions-Oxidation and Reduction Reactions) MCQs
Redox Reactions (Oxidation Number) MCQs with FREE PDF
Redox Reactions (Redox Reactions and Electrode Processes) MCQs

Comments