Hydrogen (Water) MCQs With Answers

We have the best collection of Water MCQs and answer with FREE PDF. These Water MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Water MCQs

1. Do ice float on Water?

a) may be

b) yes

c) cannot say

d) no

Answer: yes

2. The type of hardness that occurs due to the presence of bicarbonate of calcium and magnesium ions hardness is _______________

a) half hardness

b) temporary hardness

c) permanent hardness

d) momentary hardness

Answer: temporary hardness

3. What is the most efficient method to get water with zero degrees hardness?

a) Electrolysis

b) Permutit process

c) Synthetic resins

d) Calgon process

Answer: Permutit process

4. Which of the following is a method of removing temporary hardness?

a) boiling

b) adding washing soda

c) adding caustic soda

d) adding sodium phosphate

Answer: boiling

5. What is Calgon?

a) potassium Phantom metaphosphate

b) sodium penta metaphosphate

c) potassium hexametaphosphate

d) sodium hexametaphosphate

Answer: sodium hexametaphosphate

6. Which of the following, do you think are the synthetic resins present in removal of permanent hardness?

a) cation exchange resins only

b) anion exchange resins only

c) both cation exchange resins and anion exchange resins

d) neither cation exchange resins nor anion exchange resins

Answer: both cation exchange resins and anion exchange resins

7. What is the hybridization of water?

a) spd

b) sp3

c) sp2

d) sp

Answer: sp3

8. Pure water is a good conductor.

a) true

b) false

Answer: false

9. Water has a maximum density at _____ degree centigrade.

a) 32

b) 100

c) 0

d) 4

Answer: 4

10. Dielectric constant of water is ____________

a) 1

b) higher

c) 0

d) lower

Answer: higher

Water MCQs PDF Download

Hydrogen (Position of Hydrogen in the Periodic Table) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Preparation of Dihydrogen (H2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Properties of Dihydrogen) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrides) MCQs With Answers
Hydrogen (Hydrogen Peroxide (H2O2)) MCQs With Answers
Hydrogen (Heavy Water (D2O)) MCQs With Answers
Hydrogen (Dihydrogen as a Fuel) MCQs With Answers

MCQs and Answers list Related to Water

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF

Comments