Water Resources MCQs with FREE PDF

Water Resources MCQs with FREE PDF contains good theoretical knowledge. That is why you should answer these MCQs, by preparing for the upcoming exam preparation. These MCQs are very helpful to the students who are studying for entrance exams, competitive examinations or various government jobs. Lookout for our fabulous collection of Water Resources MCQs with PDF.

Water Resources MCQs

1. India recently(2021) signed MoC on Water Resources with

(a) China

(b) Pakistan

(c) Japan

(d) Sri Lanka

Answer: Japan

2. In semi-arid regions of Rajasthan the traditional system of storing drinking water in underground tanks are called

(a) Dugwells

(b) Johads

(c) Tankas

(d) None of the above

Answer: Tankas

3. Which one of the following is not the example of Hydraulic structures in Ancient India?

(a) Bhopal Lake

(b) Lake Hauz Kauz

(c) Construction of dams, Lakes

(d) Damodar Valley Project

Answer: Damodar Valley Project

4. Which one of the following is not the cause of water scarcity?

(a) Rapid growth of population

(b) Uneven distribution of water resources

(c) Construction of dams and reserves

(d) Increase in demand

Answer: Construction of dams and reserves

5. Which of the following social movements is/are not a resistance to multi-purpose projects?

(a) Narmada Bachao Andolan

(b) Tehri Dam Andolan

(c) Navdanya

(d) All of These

Answer: Navdanya

6. Water scarcity occurs due to

(i) low rainfall in a region

(ii) large population

(iii) over-exploitation

(iv) unequal access

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iv)

(d) All of the above

Answer: All of the above

7. Which state has made roof top rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state?

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Andhra Pradesh

Answer: Tamil Nadu

8. Nagaijuna Sagar Dam is located in the state of

(a) Orissa

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

Answer: Andhra Pradesh

9. On which river is the Bhakra Nangal Dam located?

– (a) Jhelum

(b) Chambal

(c) Satluj

(d) Chenab

Answer: Satluj

10. The diversion channels of the Western Himalayas are called

(a) Canals

(b) Inundation channels

(c) Kuls

(d) Khadins

Answer: Kuls

11. Which one of the following statements is not an argument in favour of multi-purpose river projects? (Textbook)

(a) Multi-purpose projects bring water to those areas which suffer from water scarcity.

(b) Multi-purpose projects by regulating water flow help to control floods.

(c) Multi-purpose projects lead to large-scale displacements and loss of livelihood.

(d) Multi-purpose projects generate electricity for our industries and our homes.

Answer: Multi-purpose projects lead to large-scale displacements and loss of livelihood

12. Which is not a source of fresh water?

(a) Glaciers and ice sheets

(b) Groundwater

(c) Surface run off

(d) Oceans

Answer: Multi-purpose projects lead to large-scale displacements and loss of livelihood

13. According to Falkan Mark, water stress occurs when:

(a) water availability is less than 1000 cubic metre per person per day.

(b) there is no water scarcity.

(c) there is flood.

(d) water availability is more than 1000 cubic metre per person per day.

Answer: water availability is less than 1000 cubic metre per person per day

14. Which of the following are not causes of water scarcity?

(a) Growing population

(b) Growing of water intensive crop

(c) Expansion of irrigation facilities

(d) Water harvesting technique

Answer: Water harvesting technique

15. Bhakra Nangal River Valley Project is made on the river:

(a) Sutlej-Beas

(b) Ravi-Chenab

(c) Ganga

(d) Son

Answer: Sutlej-Beas

16. Hirakud Dam is constructed on the river:

(a) Ganga

(b) Manjira

(c) Manas

(d) Mahanadi

Answer: Mahanadi

17. Water of Bhakra Nangal Project is being used mainly for:

(a) hydel power and irrigation

(b) fish breeding and navigation

(c) industrial use

(d) flood control

Answer: hydel power and irrigation

18. The diversion channels seen in the Western Himalayas are called:

(a) Guls or Kuls

(b) Khadins

(c) Johads

(d) Recharge pits

Answer: Guls or Kuls

19. Agricultural fields which are used as rainfed storage structures are called:

(a) Kuls

(b) Khadins/Johads

(c) Recharge pits

(d) None of the above

Answer: Khadins/Johads

20. Underground tanks seen in Rajasthan to store rainwater for drinking is called:

(a) Tankas

(b) Khadin

(c) Ponds

(d) Kuls

Answer: Tankas

21. In Western Rajasthan today plenty of water is available due to:

(a) rooftop water harvesting

(b) perennial Rajasthan Canal

(c) construction of Tankas

(d) none of the above

Answer: perennial Rajasthan Canal

22. Bamboo drip irrigation system is prevalent in:

(a) Manipur

(b) Meghalaya

(c) Mizoram

(d) Madhya Pradesh

Answer: Meghalaya

23. The only State which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses is:

(a) Andhra Pradesh

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) West Bengal

Answer: Tamil Nadu

24. The remote village that has earned the rare distinction of being rich in rainwater?

(a) Gari

(b) Kaza

(c) Gendathur

(d) none of the above

Answer: Gendathur

25. Which one of the following is not an adverse effect of irrigation?

(a) Irrigation changes cropping pattern

(b) Water intensive crops are grown in dry areas

(c) Salinisation of soil

(d) Increases crop yield

Answer: Increases crop yield

Water Resources MCQs PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF