Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF, which will help you to prepare for your upcoming exam preparation. Water Supply Engineering MCQs with FREE PDF will cover topics like Pipe Flow, Energy Balance, Energy Balance, Energy Management, Energy Management, Project Planning and Control Systems and much more.

Water Supply Engineering MCQs

1. As per IS : 1172-1963, water required per head per day for average domestic purposes, is

A. 50 litres

B. 65 litres

C. 85 litres

D. 135 litres

Answer: 135 litres

2. In slow sland filters, the turbidity of raw water can be removed only up to

A. 60 mg/litre

B. 75 mg/litre

C. 100 gm/litre

D. 150 mg/litre

Answer: 60 mg/litre

3. Biochemical Oxygen Demand (B.O.D.) of safe drinking water must be

A. nil

B. 5

C. 10

D. 15

Answer: nil

4. Acidity in water is caused due to

A. Mineral acids

B. Free CO2

C. Iron sulphate

D. All the above

Answer: All the above

5. In distribution pipes, drain valves are provided at

A. lower point

B. higher point

C. junction points

D. any where

Answer: A

6. Corrosion of well pipes may not be reduced by

A. reducing the draw down and the pumping rate

B. reducing the flow velocity

C. using thicker pipes

D. using screens having larger area of openings

Answer: using screens having larger area of openings

7. Asbestos pipes are

A. light in weight and easy to transport

B. highly resistant to corrosion

C. high flexible to accommodate deflection upto 12°

D. all the above

Answer: all the above

8. The maximum depth of sedimentation tanks is limited to

A. 2 m

B. 3 m

C. 4 m

D. 6 m

Answer: 6 m

9. By boiling water, hardness can be removed if it is due to

A. calcium sulphate

B. magnesium sulphate

C. calcium nitrate

D. calcium bicarbonate

Answer: calcium bicarbonate

10. For determining the velocity of flow of underground water, the most commonly used non-empirical formula is

A. Darcy’s formula

B. Slichter’s formula

C. Hazen’s formula

D. Lacy’s formula

Answer: Darcy’s formula

11. The least thickness of class B cast iron (spun) pipe, is

A. 7.2 mm

B. 7.9 mm

C. 8.6 mm

D. 10 mm

Answer: 8.6 mm

12. According to IS : 1172-1963, a minimum of 135 litres of water capita per day, is required for

A. Boarding schools

B. Nurses home and medical quarters

C. hostels

D. all the above

Answer: all the above

13. The R.L. of ground water table on the sides of a valley is 1505 m whereas R.L. of the stream water is 1475 m. If 60° slope consists of pervious soil between R.L. 1485 m to 1500 m, the gravity spring may be expected at the point of reduced level

A. 1500 m

B. 1505 m

C. 1475 m

D. 1485 m

Answer: 1485 m

14. The factor affecting per capita demand, is

A. size of the city

B. climatic conditions

C. pressure in water mains

D. all the above

Answer: all the above

15. Pick up the incorrect statement from the following. The underground sources of water, is from

A. wells

B. springs

C. infiltration wells

D. storage reservoirs

Answer: storage reservoirs

16. If four fires break out in a city of population 40 lakhs and if each hydrant has three streams and duration of each fire is four hours, the total quantity of water required, is

A. 1880 kilo litres

B. 2880 kilo litres

C. 3880 kilo litres

D. 4880 kilo litres

Answer: 2880 kilo litres

17. The fire demand of a city may be worked out by

A. Kuichling’s formula

B. Freeman formula

C. Under Writers formula

D. All the above

Answer: All the above

18. Aeration of water is done to remove

A. odour

B. colour

C. bacterias

D. hardness

Answer: odour

19. The yield of a rapid gravity filter as compared to that of slow sand filter, is

A. 10 times

B. 15 times

C. 20 times

D. 30 times

Answer: 30 times

20. Disinfection of drinking water, is done to remove

A. odour

B. bacterias

C. turbidity

D. colour.

Answer: bacterias

21. Sunlight

A. helps growth of bacterias

B. impedes growth of algae

C. increases dissolved oxygen content

D. reduces turbidity.

Answer: impedes growth of algae

22. The expected discharge to be obtained from an open well sunk in coarse sand is 0.0059 cumec. If the working depression head of the well is 3 m, the minimum diameter of the well, is

A. 2 m

B. 2.25 m

C. 2.50 m

D. 3.00 m

Answer: 3.00 m

23. Average annual rainfall at any station is the average of annual rainfall over a period of

A. 7 years

B. 14 years

C. 21 years

D. 35 years

Answer: 35 years

24. Time of concentration

A. is the time taken, for precipitation

B. duration of rainfall.

C. time taken for all the ran off to reach the drain

D. time taken for the storm water to travel from the most remote point to the drain

Answer: time taken for the storm water to travel from the most remote point to the drain

25. Surge tanks are used

A. for storage water

B. to increase the velocity in a pipeline

C. as overflow valves

D. to guard against water hammer

Answer: to guard against water hammer

Water Supply Engineering MCQs PDF Download

Water Resources Engineering MCQs with FREE PDF
Water Pollution MCQs with FREE PDF
Pollution Of Air And Water MCQs with FREE PDF
Hydrology MCQs with FREE PDF
Water is Renewable Resource | Why?
In Water Tube Boilers MCQs with FREE PDF
Water Resources MCQs with FREE PDF
Water Conservation MCQs with FREE PDF
Wastewater Treatment MCQs with FREE PDF
Deep Water MCQs with FREE PDF
Types of Water Pollutants and Effects
ESSAY on Water Pollution Cause And Effect
ESSAY: Causes Of Water Pollution with FREE PDF
ESSAY: Effects Of Water Pollution with FREE PDF

Comments