Environmental Chemistry (Atmospheric Pollution) MCQs (Class-11) And Answers

We have the best collection of Environmental Chemistry (Atmospheric Pollution) MCQs (Class-11) And Answers. These Environmental Chemistry (Atmospheric Pollution) MCQs (Class-11) And Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Environmental Chemistry (Atmospheric Pollution) MCQs (Class-11) And Answers contain most important Questions and Answers of Previous year questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Atmospheric Pollution MCQs

1. Identify the correct method by which carbon dioxide is produced.

a) By the incomplete combustion of coal or petrol

b) During volcanic eruptions

c) Mainly by automobile exhaust

d) By burning sulfur containing fossil fuels.

Answer: During volcanic eruptions

2. The amount of carbon dioxide should not cross the delicate proportion of which of the following?

a) 0.01%

b) 0.04%

c) 0.3%

d) 0.03%

Answer: 0.03%

3. Which of the following are the main constituents of acid rain?

a) Carbon, nitrogen

b) Sulphur, oxygen

c) Sulphur, nitrogen

d) Nitrogen, hydrogen

Answer: Sulphur, nitrogen

4. Which of the following is the suitable climate for photochemical smog to occur?

a) Cool, humid

b) Dry, warm

c) Sunny, humid

d) Cool, dry

Answer: Dry, warm

5. What is the full form of PAN?

a) Peroxyacetyl nitrate

b) Peroxyacetyl nitrite

c) Peroxyacetylene nitride

d) Peroxyacetyl nitride

Answer: Peroxyacetyl nitrate

6. Which is the gas that causes eye irritation as a result of photochemical smog?

a) CO2

b) O2

c) CH4

d) Acrolein

Answer: Acrolein

7. What is the major reason of ozone depletion?

a) Release of CO

b) Release of CO2

c) Release of CFC

d) Release of CH4

Answer: Release of CFC

8. Where does the ozone hole occur?

a) North pole

b) South pole

c) The arctic

d) Stratosphere

Answer: South pole

8. Identify the viable pollutant from the following.

a) Moulds

b) Dry leaves

c) Fly ash

d) Oil smoke

Answer: Moulds

10. Pick out the one that is not one of the effects of ozone depletion.

a) Cataract

b) Damages paints and fibers

c) Sunburn

d) Increase in the moisture content of soil

Answer: Increase in the moisture content of soil

Environmental Chemistry (Environmental Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Water Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Soil Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Industrial Waste) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Strategies to Control Environmental Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Green Chemistry) MCQs (Class-11) And Answers