Environmental Chemistry (Water Pollution) MCQs (Class-11) And Answers

We have the best collection of Environmental Chemistry (Water Pollution) MCQs (Class-11) And Answers. These Environmental Chemistry (Water Pollution) MCQs (Class-11) And Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Environmental Chemistry (Water Pollution) MCQs (Class-11) And Answers contain most important Questions and Answers of Previous year questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Water Pollution MCQs

1. What is the amount of oxygen required by bacteria to break down organic matter present in certain volume of sample of water is called?

a) Bacterial oxidation

b) Bacterial decomposition

c) Biochemical oxygen demand

d) Biological oxygen demand

Answer: Biochemical oxygen demand

2. What does the addition of phosphate fertilizers into water lead to?

a) Increased algae growth

b) Decreased algae growth

c) Increased growth of decomposers

d) Nutrient enrichment

Answer: Nutrient enrichment

3. What is the full form of PCB(in the context of chemistry)?

a) Printed Circuit Boards

b) Polychlorinated biphenyls

c) Polychemical biphenyls

d) Primary Chemical Bacteria

Answer: Polychlorinated biphenyls

4. Water should be tested for fluoride ion concentration for drinking purposes.

a) True

b) False

Answer: True

5. The maximum limit of which of the following in drinking water should be 50 ppb?

a) Lead

b) Sulphate

c) Nitrate

d) Fluoride

Answer: Lead

6. The excess of which ion in drinking water can lead to blue baby syndrome?

a) Aluminum ion

b) Copper ion

c) Sulphate ion

d) Nitrate ion

Answer: Nitrate ion

7. Plants always take in carbon dioxide and release oxygen.

a) True

b) False

Answer: False

8. What is an easily identified source of pollution called as?

a) Specific source

b) Point source

c) Non-point source

d) Polluting source

Answer: Point source

9. Pick out the source of organic wastes pollutant from the following.

a) Industries

b) Erosion of soil by agriculture and strip mining

c) Water used for cooling in factories

d) Discharge from food processing factories

Answer: Discharge from food processing factories

10. Identify the bacteria not found in human excreta that causes gastrointestinal diseases.

a) Staphylococcus aureus

b) Escherichia coli

c) Streptococcus faecalis

d) Shigella

Answer: Staphylococcus aureus

Environmental Chemistry (Environmental Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Atmospheric Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Soil Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Industrial Waste) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Strategies to Control Environmental Pollution) MCQs (Class-11) And Answers
Environmental Chemistry (Green Chemistry) MCQs (Class-11) And Answers

Comments