Hydrocarbons (Alkanes) MCQs (Class-11) And Answers

We have the best collection of Hydrocarbons (Alkanes) MCQs (Class-11) And Answers. These Hydrocarbons (Alkanes) MCQs (Class-11) And Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Hydrocarbons (Alkanes) MCQs (Class-11) And Answers contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Alkanes MCQs

1. Which of the following reaction is used to increase the length of the carbon chain?

a) Wolff Kishnn’s reaction

b) Clemmensen reduction

c) Kolbe’s electrolysis

d) Wurtz reaction

Answer: Wurtz reaction

2. Corey-House synthesis is used for alkanes having __________ number of carbon atoms.

a) 6

b) 3

c) 2

d) 4

Answer: 3

3. Alkynes are __________ in nature and first four members are __________ gases.

a) polar, white

b) nonpolar, colourless

c) polar, colourless

d) nonpolar, white

Answer: nonpolar, colourless

4. Which of the following is not a process of halogenation of alkanes?

a) acylation

b) chlorination

c) bromination

d) iodination

Answer: acylation

5. In the combustion reaction of alkanes if Ethane is used how many moles of oxygen are required?

a) 3

b) 4

c) 7

d) 3.5

Answer: 3.5

6. Methane cannot be prepared by the reduction of alkenes or alkynes.

a) true

b) false

Answer: true

7. Which of the following is true regarding the boiling point?

a) cannot say

b) n-Octane is greater than isooctane

c) n-Octane is less than isooctane

d) n-Octane is equal to isooctane

Answer: n-Octane is greater than isooctane

8. Alkanes are also known as __________

a) alkenes

b) paraffin

c) aromatic

d) alicyclic

Answer: paraffin

9. Is of hydrogenation is __________ on steric crowding.

a) may be related to

b) dependent

c) independent

d) not related to

Answer: dependent

10. How many carbons are there in the product of a decarboxylation reaction when compared with the reactant?

a) two carbons more

b) one carbon more

c) one carbon less

d) an equal number of carbons

Answer: one carbon less

Hydrocarbons (Alkenes) MCQs (Class-11) And Answers
Hydrocarbons (Alkynes) MCQs (Class-11) And Answers
Hydrocarbons (Aromatic Hydrocarbon) MCQs (Class-11) And Answers

Comments