Hydrocarbons (Alkynes) MCQs (Class-11) And Answers

We have the best collection of Hydrocarbons (Alkynes) MCQs (Class-11) And Answers. These Hydrocarbons (Alkynes) MCQs (Class-11) And Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Hydrocarbons (Alkynes) MCQs (Class-11) And Answers contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Alkynes MCQs

1. Alkynes are ________________ in water and the melting point ________________ with increase in molar mass.

a) soluble, decrease

b) insoluble, increase

c) insoluble, decrease

d) soluble, increase

Answer: insoluble, increase

2. Alkynes show ________________ reactions.

a) neither electrophilic nor nucleophilic addition

b) nucleophilic addition only

c) electrophilic only

d) both electrophilic and nucleophilic addition

Answer: both electrophilic and nucleophilic addition

3. Do alkynes react with arsenic trichloride?

a) Yes

b) No

c) Cannot say

d) Maybe

Answer: Yes

4. Ethyne on oxidation with alcoholic KMnO4 forms ________________

a) hydrochloric acid

b) oxalic acid

c) acetic acid

d) formic acid

Answer: oxalic acid

5. At which temperature, does cyclic polymerization of an alkyne occur?

a) 871 Kelvin

b) 872 Kelvin

c) 873 Kelvin

d) 874 Kelvin

Answer: 873 Kelvin

6. When ethyne is subjected to ozonolysis of, what is the end product?

a) formic acid

b) acetic acid

c) oxalic acid

d) glucose

Answer: formic acid

7. What is a general formula of alkynes?

a) CnH2n-2

b) CnHn-2

c) CnH2n

d) CnH2n+2

Answer: CnH2n-2

8. Are alkynes more reactive than alkenes?

a) Yes

b) No

c) Cannot say

d) Maybe

Answer: No

9. Alkynes can be prepared from calcium carbide.

a) true

b) false

Answer: true

10. All alkynes are odourless gases.

a) true

b) false

Answer: false

Hydrocarbons (Alkanes) MCQs (Class-11) And Answers
Hydrocarbons (Alkenes) MCQs (Class-11) And Answers
Hydrocarbons (Aromatic Hydrocarbon) MCQs (Class-11) And Answers

Comments