Hydrocarbons (Aromatic Hydrocarbon) MCQs (Class-11) And Answers

We have the best collection of Hydrocarbons (Aromatic Hydrocarbon) MCQs (Class-11) And Answers. These Hydrocarbons (Aromatic Hydrocarbon) MCQs (Class-11) And Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Hydrocarbons (Aromatic Hydrocarbon) MCQs (Class-11) And Answers contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Aromatic Hydrocarbon MCQs

1. Calculate the number of sigma(?) and pi(?) bonds present in benzene (C6H6).

a) 6 ? and 3 ?

b) 3 ? and 6 ?

c) 3 ? and 12 ?

d) 12 ? and 3 ?

Answer: 12 ? and 3 ?

2. Which of the following is used to reduce phenol vapors to benzene?

a) Hydrogen gas

b) Oleum

c) Zinc dust

d) Anhydrous AlCl3

Answer: Zinc dust

3. Aromatic hydrocarbons are readily miscible in water and immiscible with organic solvents.

a) True

b) False

Answer: False

4. Benzene on treatment with excess of chlorine in the presence of anhydrous AlCl3 , under dark and cold condition yield ‘X’. Identify X.

a) Chlorobenzene

b) Hexachlorobenzene

c) Benzene Hexachloride

d) Acetophenone

Answer: Hexachlorobenzene

5. Identify the conditions under which hydrogenation of benzene produces cyclohexane.

a) High temperature, High pressure, Nickel catalyst

b) Low temperature, Low pressure, Ziegler catalyst

c) High temperature, Low pressure, Anhydrous AlCl3

d) Low temperature, Low Pressure, Anhydrous AlCl3

Answer: High temperature, High pressure, Nickel catalyst

6. Which of the following is an example of ortho and para directing group?

a) -SO3H

b) –COOR

c) -OCH3

d) –CN

Answer: -OCH3

7. Which among the following is not a carcinogen?

a) 1,2-Benzpyrene

b) Ethyl Alcohol

c) 3-Methylcholanthrene

d) 1,2-Benzanthracene

Answer: Ethyl Alcohol

8. Which of the following hydrocarbon is formed, when benzene reacts with three chlorine molecules under UV condition?

a) Hexachlorobenzene

b) Benzene hexachloride

c) Chlorobenzene

d) Chlorohexane

Answer: Benzene hexachloride

9. Alkylbenzene is formed when benzene is treated with an alkyl halide in the presence of anhydrous aluminum chloride. Identify the type of reaction.

a) Halogenation

b) Friedel-Crafts acylation reaction

c) Friedel-Crafts alkylation reaction

d) Sulphonation

Answer: Friedel-Crafts alkylation reaction

10. Which of the following is an example of meta directing group?

a) –CHO

b) –NH2

c) -OCH3

d) –NHR

Answer: –CHO

Hydrocarbons (Alkanes) MCQs (Class-11) And Answers
Hydrocarbons (Alkenes) MCQs (Class-11) And Answers
Hydrocarbons (Alkynes) MCQs (Class-11) And Answers