Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions

We have the best collection of Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions. These Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism

1. What is the hybridization of singlet carbene?

a) sp

b) sp3

c) sp3d

d) sp2

Answer: sp2

2. Which of the following is false regarding inductive effect?

a) temporary effect

b) propagates through a carbon chain

c) permanent effect

d) groups having high electron affinity than hydrogen show the negative inductive effect

Answer: temporary effect

3. In a molecule, when displacement of electron pair is away from the group it is ______________ electromeric effect.

a) zero

b) negative

c) positive

d) no

Answer: positive

4. Baker Nathan effect is related to ______________

a) inductive effect

b) electromeric effect

c) hyperconjugation

d) resonance

Answer: hyperconjugation

5. Resonating structures are also known as ______________ forms.

a) canonical

b) inductor

c) electromeric

d) nucleophilic

Answer: canonical

6. What is obtained by thermolysis of azides?

a) free radicals

b) carbocation

c) arene

d) nitrene

Answer: nitrene

7. If the total number of bonds between two atoms is 3 the total number of resonating structures is 2 what is the bond order?

a) 0.5

b) 1.5

c) 2.5

d) 3.5

Answer: 1.5

8. Free radicals are formed during homolytic fission.

a) true

b) false

Answer: true

9. Nucleophilic reagents behave as ______________

a) water

b) lewis base

c) lewis acid

d) salt

Answer: lewis base

10. Carbocations bear a ______________ charge.

a) no

b) negative

c) positive

d) 0

Answer: positive

Organic Chemistry (Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Structural Representations of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Classification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions
Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Quantitative Analysis) Important Questions

Comments