Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions

We have the best collection of Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions. These Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Isomerism MCQs

1. The d-form is also known as ____________

a) rotatory

b) laevorotatory

c) dextrorotatory

d) l-form

Answer: c

2. Enantiomers are same as diastereomers.

a) true

b) false

Answer: b

3. How many planes of symmetry does a meso compound have?

a) 2

b) 1

c) 3

d) 4

Answer: b

4. If a compound has 3 chiral carbons What is the number of optically active isomers?

a) 9

b) 3

c) 4

d) 8

Answer: d

5. Acetaldehyde and ethenol show ____________

a) stereoisomerism

b) metamerism

c) positional isomerism

d) tautomerism

Answer: d

6. A compound with the same molecular formula exists in two forms one is alcohol and the other is Ether, what type of isomerism does it show?

a) metamerism

b) positional isomerism

c) functional isomerism

d) chain isomerism

Answer: c

7. What is the specific rotation if its observed rotation is given as 3x, its length is given as x and density is given as 3/y?

a) 2y

b) 3y

c) y

d) 4y

Answer: c

8. 2-chloropropane and 1-chloropropane exhibit ____________ isomerism.

a) chain

b) position

c) functional

d) metamerism

Answer: b

9. Which of the following is not a type of structural isomerism?

a) geometric isomerism

b) chain isomerism

c) metamerism

d) tautomerism

Answer: a

10. Optical isomerism is a type of ____________

a) metamerism

b) stereoisomerism

c) geometrical isomerism

d) tautomerism

Answer: b

Organic Chemistry (Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Structural Representations of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Classification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions
Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Quantitative Analysis) Important Questions

Comments