Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions

We have the best collection of Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions. These Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Methods of Purification of Organic Compounds

1. Identify the example of compounds separated by steam distillation method.

a) Glycerol-spent lye mixture in soap industry

b) Aniline-water mixture

c) Chloroform and aniline mixture

d) Different fractions of crude oil in petroleum industry

Answer:  Aniline-water mixture

2. Which of the following is the apparatus for differential extraction?

a) Separatory funnel

b) Porous sheet

c) Packed column

d) Electric motor

Answer:  Separatory funnel

3. Which is not used as an absorbent in adsorption chromatography?

a) Silica gel

b) Alumina

c) Potassium permanganate

d) Starch

Answer:  Potassium permanganate

4. In column chromatography, identify the mobile and stationary phase from the following.

a) Solid, Liquid

b) Liquid, Solid

c) Gas, Liquid

d) Solid, Solid

Answer:  Liquid, Solid

5. In crystallization, the compound dissolved in a solvent is more soluble in what temperature?

a) Room temperature

b) Lower temperature

c) Higher temperature

d) Very low temperature

Answer:  Higher temperature

6. Paper chromatography is a type of which chromatography?

a) Column chromatography

b) Thin layer chromatography

c) Adsorption chromatography

d) Partition chromatography

Answer:  Partition chromatography

7. The mobile phase in chromatography can comprise of which of the following?

a) Gas or liquid

b) Liquid or solid

c) Solid or gas

d) Liquid only

Answer:  Gas or liquid

8. Which type of chromatography involves the separation of a mixture over a column of adsorbent packed in a glass tube?

a) Thin layer chromatography

b) Partition chromatography

c) Column chromatography

d) Gas liquid chromatography

Answer:  Column chromatography

9. Gas chromatography can be performed in X, whereas liquid chromatography can be performed in Y. Identify X and Y.

a) X = only plane surfaces, Y = only columns

b) X = only columns, Y = only plane surfaces

c) X = only columns, Y = columns or plane surfaces

d) X = columns or plane surfaces, Y = only plane surfaces

Answer:  X = only columns, Y = columns or plane surfaces

10. What is the paper strip developed in partition chromatography called?

a) Chromatograph

b) Chroma

c) Chromatographing strip

d) Chromatogram

Answer:  Chromatogram

Organic Chemistry (Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Structural Representations of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Classification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions
Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions
Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Quantitative Analysis) Important Questions