Organic Chemistry (Quantitative Analysis) Important Questions

We have the best collection of Organic Chemistry (Quantitative Analysis MCQs) Important Questions. These Organic Chemistry (Quantitative Analysis MCQs) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Organic Chemistry (Quantitative Analysis MCQs) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Quantitative Analysis MCQs

1. 0.350 g of an organic compound gave 100 ml of nitrogen collected at 250 K temperature and 700 mm pressure. Calculate the percentage composition of nitrogen in the compound. Use Dumas method.

a) 25.70%

b) 35%

c) 35.71%

d) 36.88%

Answer: 35.71%

2. In Kjedahl’s method of estimation of nitrogen, the compound containing nitrogen is heated with

a) concentrated hydrochloric acid

b) concentrated sulphuric acid

c) nitric acid

d) dilute hydrochloric acid

Answer: concentrated sulphuric acid

3. Using Carius method, find out the percentage of bromine in the compound if 0.450 g of organic compound gave 0.200 g of AgBr. (Given: molar mass of Ag = 108; molar mass of Br = 80)

a) 18%

b) 17%

c) 17.68%

d) 18.91%

Answer: 18.91%

4. In the estimation of sulphur, the organic compound is heated with ___________ in a carius tube.

a) sodium hydroxide

b) sodium peroxide

c) potassium hydroxide

d) calcium chloride

Answer: sodium peroxide

5. Estimation of oxygen can be determined by Carius method.

a) True

b) False

Answer: False

6. The elements present in a compound are determined by apparatus called ____________

a) analyzer

b) CHN elemental analyzer

c) chemical analyzer

d) elemental analyzer

Answer: CHN elemental analyzer

7. Dumas method is a method of estimation of nitrogen.

a) True

b) False

Answer: True

8. Carbon and hydrogen are detected by heating the compound with ____________ during quantitative analysis.

a) carbon dioxide

b) copper (II) oxide

c) magnesium oxide

d) sulphur dioxide

Answer: copper (II) oxide

9. On complete combustion, 0.500 g of an organic compound gave 0.150 of carbon dioxide. Determine the percentage composition of carbon in the compound.

a) 8.18%

b) 81.8%

c) 0.81%

d) 81%

Answer: 8.18%

10. The amounts of water can be detected by the increase in the mass of __________ during quantitative analysis of hydrogen.

a) potassium hydroxide

b) sodium hydroxide

c) sodium chloride

d) calcium chloride

Answer: calcium chloride

Organic Chemistry (Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Structural Representations of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Classification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions
Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions
Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions

Comments