p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions. These p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Allotropes of Carbon

1. Bituminous is a common type of _____________

a) calcium

b) borax

c) coal

d) coke

Answer: coal

2. Wood Charcoal is an allotrope of _____________

a) carbon

b) silicon

c) nitrogen

d) germanium

Answer: carbon

3. Bone black is used in the manufacture of pyridine.

a) True

b) False

Answer: True

4. Which of the following is an amorphous allotrope of carbon?

a) Diamond

b) Fullerenes

c) Graphite

d) Lampblack

Answer: Lampblack

5. Carbon black is the same as coke.

a) False

b) True

Answer: False

6. Which of the following allotropes of carbon are hard in nature?

a) Charcoal

b) Diamond

c) Graphite

d) Fullerenes

Answer: Diamond

7. Which of the following is known as the Black lead?

a) Charcoal

b) Diamond

c) Graphite

d) Fullerenes

Answer: Graphite

8. Which of the following is the chemical formula of fullerenes?

a) C0

b) C6

c) C

d) C60

Answer: C60

9. Half many five-membered rings are there in fullerenes?

a) 34

b) 15

c) 12

d) 10

Answer: 12

10. What is the suspension of graphite in water known as?

a) Gaseous bag

b) Aqua Dag

c) Oil Dag

d) Liquid Dag

Answer: Aqua Dag

p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions

Comments