p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions. These p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Group 13 Elements: Boron Family

1. Gallium remains liquid up to __________ Kelvin.

a) 2176

b) 2376

c) 2476

d) 2276

Answer: 2276

2. The ionization enthalpy _________ down the group in the family.

a) Increases

b) Decreases

c) Constant

d) Is a regular

Answer: Is a regular

3. Inert pair affect __________ down the group.

a) Increases

b) Decreases

c) Constant

d) Is a regular

Answer: Increases

3. Which of the following element exhibits + 3 Oxidation State only?

a) Gallium

b) Thallium

c) Indium

d) Aluminium

Answer: Aluminium

4. Which of the following is true regarding reducing character?

a) Gallium < aluminium > indium > thallium

b) Aluminium > gallium > indium > thallium

c) Aluminium > gallium < indium > thallium

d) Gallium > aluminium > indium > thallium

Answer: Aluminium > gallium < indium > thallium

5. Complex formation is more likely to be possible in __________

a) alkali metals

b) alkaline earth metals

c) boron family

d) equally likely

Answer: boron family

6. The compounds formed by the Boron family are __________

a) ionic

b) covalent

c) both ionic and covalent

d) neither ionic nor covalent

Answer: both ionic and covalent

7. What is the chemical formula of aluminium carbide?

a) AlC

b) AlC3

c) AlC2

d) AC3

Answer: AlC3

8. When boron reacts with nitrogen which of the following compound is formed?

a) Boron oxide

b) Boron nitrate

c) Boron hydrides

d) Boron nitride

Answer: Boron nitride

9. What forms when boron combines with caustic soda?

a) Formation of oxygen

b) Formation of washing soda

c) Formation of Boron nitride

d) Formation of sodium borate

Answer: Formation of sodium borate

10. The metallic character of __________ is less than that of alkaline earth metals.

a) Boron family

b) Alkali metals

c) Magnesium

d) Hydrogen

Answer: Boron family

p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions
p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions

Comments