p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions. These p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Group 14 Elements: Carbon Family

1. Which of the following elements does not belong to the Carbon family?

a) aluminium

b) silicon

c) plumbum

d) stannum

Answer: aluminium

2. Which of the following group 14 elements is a metal?

a) Stannum

b) Carbon

c) Germanium

d) Silicon

Answer: Stannum

3. What is the colour of silicon?

a) blue

b) silver

c) black

d) light brown

Answer: light brown

4. What is the fajan’s rule about?

a) electronegativity

b) ionic compounds

c) Oxidation State

d) covalent compounds

Answer: Oxidation State

5. Do Carbon family elements show multiple bonding?

a) Yes

b) Maybe

c) No

d) Cannot say

Answer: Yes

6. Is catenation possible in carbon?

a) Yes

b) Maybe

c) No

d) Cannot say

Answer: Yes

7. Which of the following is true regarding the thermal stability of halides of Carbon family?

a) CX4 > Si X4 > Ge X4 < Sn X4 > Pb X4

b) CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4

c) CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 < Pb X4

d) CX4 < Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4

Answer: CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4

8. Which of the following is called the bitter of tin?

a) SnCl2.5HO

b) SnCl2.H2O

c) SnCl.5H2O

d) SnCl2.5H2O

Answer: SnCl2.5H2O

9. The dry ice is _____________

a) solid carbon dioxide

b) liquid carbon dioxide

c) gaseous carbon dioxide

d) plasma carbon dioxide

Answer: liquid carbon dioxide

10. How many types of oxides do Carbon family form?

a) 9

b) 4

c) 3

d) 2

Answer: 2

p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions