p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions. These p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Important Compounds of Boron

1. The chemical name of borax is a ____________

a) sulphur tetraborate decahydrate

b) sodium tetraborate decahydrate

c) sodium pentaborate nano hydrate

d) sodium hexa borate hexahydrate

Answer: sodium tetraborate decahydrate

2. What is the colour of borax bead in the basic radical chromium test?

a) White

b) Brown white

c) Green

d) Blue

Answer: Green

3. Tincal is ____________

a) alum

b) aluminium

c) boric acid

d) borax

Answer: borax

4. What do we get upon heating or orthoboric acid at last?

a) Metaboric acid

b) Tetraboric acid

c) Borax

d) Boron trioxide

Answer: Boron trioxide

5. Orthoboric acid is a weak monobasic Lewis acid.

a) True

b) False

View Answer

Answer: True

6. What is the chemical formula of the mineral colemanite?

a) CaB6O.5H2O

b) Na2B4O7.10H2O

c) Ca2B6O.5H2O

d) Na4O7.10H2O

Answer: Ca2B6O.5H2O

7. Which of the following salt has an outcome of blue colour as a result of a borax bead test?

a) Nickel sulphate

b) Cobalt sulphate

c) Ferrous sulphate

d) Chromium sulphate

Answer: Cobalt sulphate

8. What is inorganic benzene?

a) Boron

b) Borax

c) Boroline

d) Borazole

Answer: Borazole

9. In order to prepare borazine, we need by diborane and Ammonia in the ratio ____________

a) 5:9

b) 1:2

c) 22:23

d) 3:4

Answer: 1:2

10. Is inorganic benzene reactive than Benzene?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: Yes

p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions
p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions

Comments