p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions. These p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Important Compounds of Carbon and Silicon

1. What is the basic structural unit of a silicate?

a) Si4

b) SiO

c) SiO4

d) SiO44-

Answer: SiO44-

2. What is the chemical formula of beryl?

a) Be3Al2Si6O18

b) Be3AlSi6O18

c) Be3Al2Si6O

d) BeAl2Si6O18

Answer: Be3Al2Si6O18

3. What is the second hardest material known?

a) Coke

b) Carborundum

c) Graphite

d) Diamond

Answer: Carborundum

4. The cross-linked polymer compounds containing silicone which are linear and the cyclic are called

a) coal

b) silicones

c) silicate

d) silicanes

Answer: silicones

5. Which of the following is not a component of glass?

a) Sodium chloride

b) Calcium carbonate

c) Silica

d) Sodium carbonate

Answer: Sodium chloride

6. When aluminium ions replace silicon ions and silicon dioxide what is it called?

a) silicanes

b) silicates

c) silicons

d) zeolites

Answer: zeolites

7. which of the following is not a part of the composition of natural gas?

a) hydrocarbons

b) methane

c) ethane

d) benzene

Answer: benzene

8. What is the full form of LPG?

a) liquefied phenolic gas

b) liquefied pentane gas

c) liquefied petroleum gas

d) liquid petroleum gas

Answer: liquefied petroleum gas

9. Which of the following mixture is known as producer gas?

a) carbon dioxide and hydrogen

b) carbon monoxide and hydrogen

c) carbon monoxide and nitrogen

d) carbon dioxide and nitrogen

Answer: carbon monoxide and nitrogen

10. Which of the following is not a property of carbon monoxide?

a) odourless

b) colourless

c) water-insoluble

d) oxidising agent

Answer: oxidising agent

p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions
p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions