p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions. These p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Important Trends and Anomalous Properties of Boron

1. Which of the following is true regarding the acidic character?

a) Aluminium halides acidic character is greater than that of indium halide

b) Boron halide acidic character is less than that of gallium halide

c) Gallium halides acidic character is less than that of indium halide

d) Aluminium halides acidic character is greater than that of boron halide

Answer: Aluminium halides acidic character is greater than that of indium halide

2. Which of the following compound is formed when aluminium reacts with an alkali?

a) sodium Tetra hydroxyl aluminate V

b) sodium Tetra hydroxyl aluminate III

c) sodium Penta hydroxyl aluminate IV

d) sodium Septa hydroxyl aluminate III

Answer: sodium Tetra hydroxyl aluminate III

3. Which of the following element has the highest melting point?

a) thallium

b) gallium

c) aluminium

d) boron

Answer: boron

4. ____________ and Boron are same in case when reacted with concentrated nitric acid.

a) Oxygen

b) Aluminium

c) Hydrogen

d) No other metal

Answer: No other metal

5. Which of the following is the correct reason for the anomalous behaviour of Boron?

a) low ionization energy

b) smallest size in the group

c) low electronegativity

d) the presence of the orbital and can show allotropy

Answer: smallest size in the group

6. Boron shows a diagonal relationship with ____________

a) thallium

b) lithium

c) magnesium

d) aluminium

Answer: thallium

7. Do Boron and silicon react with electropositive metals?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) May not be

Answer: Yes

8. Which of the following property is not a similarity between Boron and silicon?

a) metals

b) non-metals metals

c) semiconductors

d) formation of covalent hydrides

Answer: metals

9. ____________ Boron is reactive with air.

a) Neither crystalline nor amorphous

b) Crystalline

c) Both crystalline and amorphous

d) Amorphous

Answer: Amorphous

10. Which of the following elements do you think can react with water?

a) Thallium

b) Boron

c) Aluminium

d) Gallium

Answer: Thallium

p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions
p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions