p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions

We have the best collection of p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions. These p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Uses of Boron and Aluminium and their Compounds

1. Boron is used as a ______________

a) double insulator

b) semiconductor

c) insulator

d) conductor

Answer: semiconductor

2. Which of the following is not a use of orthoboric acid?

a) painting

b) antiseptic

c) eye lotion

d) food preservative

Answer: painting

3. Which of the following is used as a catalyst in Friedel craft reaction?

a) cement

b) boron

c) anhydrous aluminium chloride

d) borax

Answer: anhydrous aluminium chloride

4. What is the chemical formula of alumina and anhydrous aluminium chloride?

a) Al2O3, AlCl

b) Al2O3, AlCl3

c) Al2O, AlCl3

d) AlO3, AlCl3

Answer: Al2O3, AlCl3

5. Aluminium oxide as otherwise called as ______________

a) aluminium sulphate

b) alumina

c) alum

d) aluminium

Answer: alumina

6. Alum is a double sulphate.

a) true

b) false

Answer: true

7. Which of the following is not an alum?

a) covalent alum

b) Potash alum

c) ammonium alum

d) sodium alum

Answer: covalent alum

8. What is ammonal?

a) a mixture of aluminium powder with ammonium nitrite

b) a mixture of aluminium powder with ammonium nitrate

c) a mixture of aluminium powder with ammonium sulphate

d) a mixture of aluminium powder with ammonium chloride

Answer: a mixture of aluminium powder with ammonium nitrate

9. Which of the following material is used for making fireproof clothes?

a) Aluminium chloride

b) Aluminium oxide

c) Aluminium nitrate

d) Aluminium sulphate

Answer: Aluminium sulphate

10. Which of the following is not a use of Boron?

a) silver paints

b) bulletproof vest

c) in nuclear reactors

d) making of boron fibres

Answer: silver paints

p-Block Elements (Group 13 Elements: Boron Family) Important Questions
p-Block Elements (Important Trends and Anomalous Properties of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Boron) Important Questions
p-Block Elements (Uses of Boron and Aluminium and their Compounds) Important Questions
p-Block Elements (Group 14 Elements: Carbon Family) Important Questions
p-Block Elements (Allotropes of Carbon) Important Questions
p-Block Elements (Important Compounds of Carbon and Silicon) Important Questions

Comments