Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions

We have the best collection of Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions. These Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Organic Chemistry (Qualitative Analysis of Organic Compounds) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Qualitative Analysis of Organic Compounds

1. What is Lassaigne’s test extract called as?

a) Fusion extract

b) Sodium fusion extract

c) Lassaigne extract

d) Sodium extract

Answer: Sodium fusion extract

2. In the test for nitrogen, the sodium fusion extract is acidified with which of the following?

a) Dilute sulphuric acid

b) Dilute hydrochloric acid

c) Concentrated hydrochloric acid

d) Concentrated sulphuric acid

Answer: Concentrated sulphuric acid

3. What is the color of the precipitate obtained in the test for sulphur?

a) White

b) Black

c) Violent

d) Blue

Answer: Black

4. In case of both nitrogen and sulphur existence, Prussian blue is still the color of the end product.

a) True

b) False

Answer: False

5. A X color precipitate, which is Y in ammonium hydroxide indicates presence of chlorine. Identify X and Y.

a) X = yellowish, Y = soluble

b) X = yellow, Y = insoluble

c) X = white, Y = insoluble

d) X = white, Y = soluble

Answer: X = white, Y = soluble

6. Which is the oxidizing agent used in the test for phosphorous?

a) Hydrogen peroxide

b) Potassium nitrate

c) Sodium peroxide

d) Nitric acid

Answer: Sodium peroxide

7. Potassium can replace sodium in lassaigne’s test.

a) True

b) False

Answer: True

8. Carbon and hydrogen are detected by heating the compound with which of the following?

a) Copper (II)oxide

b) Iron(II)oxide

c) Iron(III)oxide

d) Copper(I)oxide

Answer: Iron(II)oxide

9. Which compound gets precipitated in the detection of carbon and hydrogen?

a) Copper

b) Carbon dioxide

c) Calcium carbonate

d) Copper sulphate

Answer: Calcium carbonate

10. Identify the element that cannot be detected by Lassaigne’s test.

a) Nitrogen

b) Fluorine

c) Sulfur

d) Phosphorous

Answer: Fluorine

Organic Chemistry (Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Structural Representations of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Classification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Isomerism) Important Questions
Organic Chemistry (Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism) Important Questions
Organic Chemistry (Methods of Purification of Organic Compounds) Important Questions
Organic Chemistry (Quantitative Analysis) Important Questions

Comments