s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions. These s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Anomalous Behaviour of Beryllium

1. Beryllium Hydroxide is ______________ in nature.

a) acidic

b) basic

c) amphoteric

d) cannot say

Answer: amphoteric

2. Beryllium forms beryllium carbide on heating.

a) true

b) false

Answer: true

3. Beryllium and Aluminium are ______________ in nature.

a) electropositive

b) electronegative

c) metallic

d) fluorescent

Answer: electronegative

4. Which of the following is a correct formula for sodium meta aluminate?

a) Na2AlO4

b) Na2Al2O

c) Na2Al2O4

d) NaAl2O4

Answer: Na2Al2O4

5. Aluminium and beryllium are ______________ in nature.

a) metallic

b) active

c) passive

d) electropositive

Answer: passive

6. Does beryllium form complexes?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: Yes

7. Which of the following Statements do you think is true?

a) aluminium and beryllium are not stable in air

b) beryllium and aluminium share a diagonal relationship

c) the ionisation potential of beryllium is lower compared with its group

d) beryllium has a greater oxidation potential

Answer: beryllium and aluminium share a diagonal relationship

8. Which of the following element is different from the other group 2 elements?

a) magnesium

b) beryllium

c) calcium

d) strontium

Answer: beryllium

9. Beryllium has ______________ melting point and is ______________ than the other members of its family.

a) low, smoother

b) low, harder

c) higher, harder

d) higher, smoother

Answer: higher, harder

10. Does beryllium react with water?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: No

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions

Comments