s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions. These s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Anomalous Properties of Lithium

1. What is the electronegativity of lithium?

a) 2

b) 1

c) 5

d) 4

Answer: 1

2. Which of the following statements is true regarding the diagonal relationship between Lithium and magnesium?

a) Lithium and magnesium combined with oxygen to form superoxides

b) Lithium and magnesium are soft metals

c) Lithium hydroxide and magnesium Hydroxide are weak bases

d) Magnesium chloride is completely soluble in water

Answer: Lithium hydroxide and magnesium Hydroxide are weak bases

3. Which of the following element has the smallest size in its group?

a) sodium

b) rubidium

c) potassium

d) lithium

Answer: lithium

4. Does Lithium react with nitrites?

a) yes

b) no

c) may be

d) may not be

Answer: yes

5. On heating lithium carbonate decomposes in order to evolve the ____________

a) nitrogen

b) oxygen

c) carbon dioxide

d) lithium

Answer: carbon dioxide

6. Lithium has a diagonal relationship with ____________

a) magnesium

b) sodium

c) aluminum

d) neon

Answer: magnesium

7. Lithium has the same radius that of magnesium.

a) true

b) false

Answer: false

8. Lithium and magnesium are ____________ metals.

a) sponge

b) hard

c) soft

d) smooth

Answer: hard

9. Lithium chloride is ____________ in nature.

a) soft

b) covalent

c) ionic

d) complex

Answer: covalent

10. What is the difference between the Ionic radius of cations of Lithium and magnesium?

a) 2 A°

b) 0.05 A°

c) 1 A°

d) 5 A°

Answer: 0.05 A°

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions