s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions. These s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Biological Importance of Sodium and Potassium

1. How much ATP does Sodium-Potassium pump consume?

a) three fourth

b) one fourth

c) one third

d) half

Answer: one third

2. Which elements compounds are used for treating disorders?

a) nitrogen

b) lithium

c) sodium

d) potassium

Answer: lithium

3. Which of the following is not treated using higher levels of potassium?

a) cold

b) hypokalemia

c) muscle contraction

d) respiratory paralysis

Answer: cold

4. Can potassium bicarbonate be used as an antacid?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) May not be

Answer: Yes

5. Francium has __________ biological importance.

a) great

b) no

c) extreme

d) huge

Answer: no

6. Can cesium be ingested?

a) obviously

b) certainly

c) no

d) yes

Answer: no

7. Which of the following metal readily reacts with skin moisture to form rubidium hydroxide?

a) lithium

b) rubidium

c) sodium

d) potassium

Answer: rubidium

8. How much iron do you think a 70 kg man contains?

a) 4 gram

b) 3 gram

c) 5 gram

d) 2 gram

Answer: 5 gram

9. Which of the following metal helps to transmit nerve signals?

a) hydrogen

b) potassium

c) sodium

d) lithium

Answer: sodium

10. Sodium and potassium have the same mobility in case of penetration into cell membranes.

a) true

b) false

Answer: false

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions