s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions. These s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals

1. Which of the following is called as Chile saltpeter?

a) Rubidium nitrate

b) Sodium nitrate

c) Lithium nitrate

d) Potassium Nitrate

Answer: Sodium nitrate

2. Which of the following as a chemical formula of Glauber’s salt?

a) NaO4.10H2O

b) NaSO4.1H2O

c) NaSO4.10H2O

d) NaSO.10H2O

Answer: NaSO4.10H2O

3. Which of the following alkali metal cannot form superoxide?

a) Potassium

b) Lithium

c) Sodium

d) Cesium

Answer: Lithium

4. Which of the following is true regarding the basic strength?

a) Potassium oxide is more basic than cesium oxide

b) Lithium oxide is more basic than sodium oxide

c) Cesium oxide is more basic than potassium oxide

d) Sodium oxide is more basic than cesium oxide

Answer: Cesium oxide is more basic than potassium oxide

5. Superoxides are colored and _____________

a) attractive

b) magnetic

c) paramagnetic

d) diamagnetic

Answer: paramagnetic

6. Lithium chloride is more covalent than potassium chloride.

a) True

b) False

Answer: True

7. Which of the following is true regarding the reactivity of alkali metals towards a particular halogen?

a) Rubidium is greater than that of sodium

b) Sodium is greater than that of lithium

c) Lithium is greater than that of rubidium

d) Rubidium is greater than that of cesium

Answer: Rubidium is greater than that of sodium

8. Which of the following mixture is known as fusion mixture?

a) Sodium carbonate and potassium chloride

b) Sodium carbonate and potassium carbonate

c) Sodium bicarbonate and sodium carbonate

d) Potassium bicarbonate and sodium carbonate

Answer: Sodium carbonate and potassium carbonate

9. The solubility of carbonates _____________ down the group.

a) is irregular

b) remains the same

c) decreases

d) increases

Answer: increases

10. On heating Lithium nitrate which of the following compound is not formed?

a) Hydrogen

b) Lithium oxide

c) Nitrous oxide

d) Oxygen

Answer: Hydrogen

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions