s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions. These s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Group 1 Elements: Alkali Metals

1. Is there removal of second electron difficult in alkali metals?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: Yes

2. Alkali metals are strongly _____________

a) neutral

b) electropositive

c) electronegative

d) non-metallic

Answer: electropositive

3. Alkaline earth metals show +1 Oxidation state and their atomic volume _____________ down the group.

a) is irregular

b) increase

c) decrease

d) do not change

Answer: decrease

4. Does the degree of hydration depend upon the size of the cation?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: Yes

5. The flame of caesium is in the colour _____________

a) white

b) red violet

c) yellow

d) blue

Answer: blue

7. Caesium has the highest electrical conductivity in its group.

a) true

b) false

Answer: true

8. All alkali metals are good dash agents?

a) oxidizing

b) reducing

c) both oxidising and reducing

d) neither oxidizing not reducing

Answer: reducing

9. What happens when alkali metals are exposed to moist air?

a) formation of nitrates

b) formation of oxides

c) formation of chlorides

d) formation of sulphates

Answer: formation of oxides

10. Sodium Peroxide is _____________ in colour and potassium superoxide is used as a source of _____________

a) blue, yellow

b) yellow, hydrogen

c) blue, oxygen

d) yellow, oxygen

Answer: yellow, oxygen

s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions