s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions. These s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals

1. What is the colour of barium?

a) brick red

b) crimson

c) apple green

d) blue

Answer: apple green

2. Powdered beryllium burns in order to give ___________

a) barium sulphate

b) beryllium chloride

c) beryllium nitride

d) beryllium hydride

Answer: beryllium nitride

3. Which of the following is the best route to prepare BeF2?

a) thermal decomposition of BeF2

b) thermal decomposition of beryllium

c) thermal decomposition of (NH4)2BeF4

d) thermal decomposition of Barium sulphate

Answer: thermal decomposition of (NH4)2BeF4

4. Can beryllium hydride be prepared by combining with hydrogen through Heating?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) May not be

Answer: No

5. The reduction potential of alkaline earth metals is ___________ alkali metals.

a) may be equal to

b) greater than

c) less than

d) equal to

Answer: less than

6. Which of the following is a component of milk of magnesia?

a) magnesium oxide

b) magnesium sulphate

c) magnesium hydroxide

d) magnesium chloride

Answer: magnesium hydroxide

7. With which of the following elements magnesium does not form an alloy?

a) manganese

b) aluminium

c) zinc

d) barium

Answer: barium

8. Which of the following is not an alkaline earth metal?

a) beryllium

b) boron

c) aluminium

d) calcium

Answer: beryllium

9. How many electrons do group 2 elements have in their S orbital of the valence shell?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

10.Which of the following order is correct with respect to the hydration enthalpy?

a) B > Mg > Ca < Sr > Ba

b) Be+2 > Mg+2 > Ca+2 > Sr+2 > Ba+2

c) B > Mg < Ca > Sr > Ba

d) B > Mg > Ca > Sr < Ba

Answer: Be+2 > Mg+2 > Ca+2 > Sr+2 > Ba+2

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions

Comments