s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions. These s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Important Compounds of Calcium

1. What is the enthalpy of heat for dissolving quicklime and water?

a) 55 kJ/mol

b) 63 kJ/mol

c) 75 kJ/mol

d) 78 kJ/mol

Answer: 63 kJ/mol

2. Which of the following compound is formed when slaked lime is treated with excess dioxide in the presence of water?

a) Barium sulphate

b) Calcium carbonate

c) Calcium hydroxide

d) Calcium bicarbonate

Answer: Calcium bicarbonate

3. Limestone is insoluble in water.

a) True

b) False

Answer: True

4. Can limestone be prepared through slaked lime?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: Yes

5. Which of the following do you think is the correct formula for gypsum?

a) CaSO4.2H2O

b) CaSO4.1/2H2O

c) CaSO4.H2O

d) CaSO4

Answer: CaSO4.2H2O

6. What is dead burnt plaster?

a) Hexahydrate calcium sulphate

b) Hemihydrate calcium sulphate

c) Anhydrous calcium sulphate

d) Decahydrate calcium sulphate

Answer: Anhydrous calcium sulphate

7. Is the plaster of Paris useful in setting a solid mass?

a) Yes

b) No

c) Maybe

d) Cannot say

Answer: Yes

8. What is chloride of lime?

a) Calcium sulphate

b) Calcium chloro hypochlorite

c) Calcium chloride

d) Calcium hydroxide

Answer: Calcium chloro hypochlorite

9. What is the average percentage of available chlorine theoretically?

a) 85

b) 49

c) 58

d) 66

Answer: 49

10. Which of the following is not a use of calcium chloro hypochlorite?

a) Sterilization of water

b) Manufacture of chloroform

c) Germicide

d) Painting

Answer: Painting

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions

Comments