s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions

We have the best collection of s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions. These s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions and Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These s-Block Elements (Important Compounds of Sodium) Important Questions and Answers and FREE PDF contains most important Questions and Answers of Previous years questions papers of Medical & Engineering Entrance Tests and NCERT Books.

Important Compounds of Sodium

1. Which of the following as a Process to prepare washing soda?

a) Solvay process

b) Amalgam process

c) Boiling

d) Clark’s process

Answer: Solvay process

2. Soda Ash is a ___________ salt.

a) moist

b) anhydrous

c) electrolysis

d) wet

Answer: anhydrous

3. Sodium carbonate forms and ___________ solution.

a) neutral

b) ascetic

c) acidic

d) alkaline

Answer: alkaline

4. Which of the following is not a use of sodium carbonate?

a) electronics

b) laundering

c) cleaning

d) textile industry

Answer: electronics

5. Sodium bicarbonate is also known as ___________

a) brine solution

b) washing soda

c) baking soda

d) caustic soda

Answer: baking soda

6. Sodium bicarbonate on heating does not give ___________

a) nitrogen

b) water

c) sodium carbonate

d) carbon dioxide

Answer: nitrogen

7. Is baking soda useful?

a) yes

b) no

c) may be

d) may not be

Answer: yes

8. Sodium chloride has a ___________ nature.

a) alkaline

b) deliquescent

c) acidic

d) basic

Answer: deliquescent

9. Pure NaCl is gets precipitated due to the ___________

a) common electron effect

b) common Ion effect

c) common cation effect

d) common Proton effect

Answer: common Ion effect

10. Which of the following is a method of preparation of sodium hydroxide?

a) syngas reaction

b) causticizing process

c) purification

d) water gas reaction

Answer: causticizing process

s-Block Elements (Group 1 Elements: Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Properties of Lithium) Important Questions
s-Block Elements (Biological Importance of Sodium and Potassium) Important Questions
s-Block Elements (Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals) Important Questions
s-Block Elements (Anomalous Behaviour of Beryllium) Important Questions
s-Block Elements (Important Compounds of Calcium) Important Questions

Comments