Chemical Kinetics Exam Questions With Answers (Temperature Dependence of the Rate of a Reaction)

This Chemical Kinetics Exam Questions With Answers (Temperature Dependence of the Rate of a Reaction) are the most important part of various entrance exams including NEET, JEE, AIIMS. This article provides a list of important questions on Chemical Kinetics based on Temperature Dependence of the Rate of a Reaction for NEET, AIIMS, JEE and other competitive exams.

Chemical Kinetics Exam Questions With Answers (Temperature Dependence of the Rate of a Reaction)

1. What happens to the peak of the curve in the Maxwell-Boltzmann distribution graph if temperature increases?

a) Shifts forward and upward

b) Shifts forward and downward

c) Shifts backward and upward

d) Shifts backward and downward

Answer: Shifts forward and downward

2. Which of the following is the correct Arrhenius equation?

a) k = A eEa/RT

b) k = A eEa/T

c) k = A eEa/R

d) k = A e-Ea/RT

Answer: k = A e-Ea/RT

3. Which of the following represents the Boltzmann factor?

a) e-Ea

b) eEa

c) e-Ea/RT

d) eEa/RT

Answer: e-Ea/RT

4. What is R in the equation k = Ae-Ea/RT?

a) R = 8.314 J K-1 mol-1

b) R = 3.184 J K-1 mol-1

c) R = 4.318 J K-1 mol-1

d) R = 1.438 J K-1 mol-1

Answer: R = 8.314 J K-1 mol-1

5. The activation energy of a reaction is 50 kJ mol-1 and the value of rate constant at 300 K is 2.5×10-5 sec-1. What is the value of the frequency factor, A?

a) 4228.53 s-1

b) 3829.69 s-1

c) 7596.45 s-1

d) 6565.35 s-1

Answer: 7596.45 s-1

6. What is the value of rate constant k if the value of the activation energy Ea and the frequency factor A are 49 kJ / mol and 9 × 1010 s-1 respectively? (T = 313 K)

a) 6 × 102 s-1

b) 9 × 102 s-1

c) 6 × 10-2 s-1

d) 3 × 102 s-1

Answer: 6 × 102 s-1

7. The rate constant of a reaction is 6 × 10-3 s-1 at 50° and 9 × 10-3 s-1 at 100° C. Calculate the energy of activation of the reaction.

a) 6.123 kJ mol-1

b) 8.124 kJ mol-1

c) 12.357 kJ mol-1

d) 18.256 kJ mol-1

Answer: 6 × 102 s-1

8. The rate of a reaction depends on the temperature.

a) True

b) False

Answer: True

9. Which of the following is the correct expression for the temperature coefficient (n)?

a) n = Rate constant at T + 10°/Rate constant at T°

b) n = Rate constant at T + 20°/Rate constant at T°

c) n = Rate constant at T + 30°/Rate constant at T°

d)n = Rate constant at T + 40°/Rate constant at T°

Answer: n = Rate constant at T + 10°/Rate constant at T°

10. The rate of reaction increases with a rise in temperature.

a) True

b) False

Answer: True

Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF (Rate of a Chemical Reaction)
Chemical Kinetics MCQ (Factors Influencing Rate of a Reaction)
Chemical Kinetics NEET Questions (Integrated Rate Equations)
Chemical Kinetics Questions (Pseudo First Order Reaction)
Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF (Collision Theory of Chemical Reactions)

Comments